Bombki, gwiazdki i anioły ozdobiły pierniczki podczas warsztatów dekorowania tych świątecznych ciastek, które odbyły się w sobotę (21 grudnia) na Jarmarku Bożenarodzeniowego na kieleckim rynku.
Warsztatowa chatka była oblegana przez dzieci, które do zdobienia mogły wybierać pierniki w różnych kształtach. Jednym z pierwszych, którzy przyszli, aby ozdobić ciastka był Filip.
– Wybrałem kształt choinki, która jest symbolem świąt. Mam do dyspozycji wszystkie potrzebne kolory, aby pokolorować choinkę i umieścić na niej ozdoby. Planuje ozdobić jeszcze jednego piernika. Nie wybrałem jeszcze, jaki to będzie. Prawdopodobnie zdecyduję się na ludzika lub misia – tłumaczył.
Po zakończeniu zdobienia dzieci mogły zjeść pierniczki lub zabrać je do domu. Ciastka były bezglutenowe.
– Przygotowanie ciasta bezglutenowego nie jest łatwe i wymagało eksperymentowania z proporcjami używanych składników- tłumaczy prowadząca warsztaty Katarzyna Bujakowska z Climero Cafe.
– Ciasto przygotowywane z mąki bezglutenowej jest dużo mniej elastyczne niż to z mąki tradycyjnej. Zanim opracowaliśmy optymalną recepturę, próbowaliśmy różnych sposobów łączenia produktów. Dzięki temu nasze pierniki są kruche i bardzo zbliżone smakiem do tradycyjnych. Trzeba pamiętać, że pierniki z mąki bezglutenowej nieco różnią się smakiem od klasycznych, ale przy zastosowaniu odpowiednich proporcji są równie smaczne – podkreśla.
Podczas jarmarku świątecznego na kieleckim rynku można kupić ręcznie wykonane ozdoby choinkowe, a także ceramikę i biżuterię. Na straganach nie brakuje także smacznych, regionalnych produktów między innymi miodu, sera, konfitur a także, wędlin i ryb. Miłośnicy słodkości również znajdą coś dla siebie.
Na najmłodszych czeka zjeżdżalnia i karuzela, można też przejechać się świątecznym meleksem w towarzystwie Świętego Mikołaja.
Jarmark Bożonarodzeniowy na rynku w Kielcach potrwa do niedzieli 22 grudnia.