Kilkadziesiąt restauracji w regionie, specjalne menu, a wszystko po to, by promować ideę jedzenia poza domem. W poniedziałek (10 marca) rozpoczyna się Festiwal Smaku.
To cykliczne wydarzenie z roku na rok obejmuje swoim zasięgiem coraz więcej miast. Jacek Tolewski, organizator mówi że w marcowej edycji weźmie udział ponad 40 restauracji, z czego około 30 w samych Kielcach.
– Do festiwalu dołączył Ostrowiec Świętokrzyski, znów jest z nami Busko, są Końskie, Górno i Chęciny, także festiwal się rozwija. Również jakościowo jest coraz lepiej, restauratorzy proponują coraz ciekawsze dania i wygląda to naprawdę dobrze na tle innych regionów – ocenia.
Jacek Tolewski podkreśla, że w czasie festiwalu w wielu restauracjach przygotowywane jest menu specjalnie na tę okazję.
– Kuchnia jak zawsze będzie różnorodna, bo sam przekrój lokali biorących udział w festiwalu jest szeroki. Nikomu nie narzucamy żadnej tematyki, to restauratorzy wykazują się swoją inwencją twórczą. Na pewno mieszkańcy regionu mogą spodziewać się popularnych dań, w tym polędwiczek w różnych postaciach, a także ostatniego hitu – czekolady dubajskiej w różnych deserach – wymienia.
Ceny festiwalowych dań są takie same w każdej z restauracji. Wydarzenie rozpocznie się w poniedziałek (10 marca), a zakończy w piątek (14 marca).