Imbir, brokuły czy kurkuma, to produkty spożywcze, które wzmacniają naszą odporność. Prawie wszystko na ich temat wie Gabriela Toboła, uczennica Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, która została finalistką ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.
Małgorzata Banasik-Rusak, dyrektor szkoły podkreśla, że jest to bardzo duży sukces, a Gabriela będzie zwolniona z części egzaminu zawodowego.
Gabrysia mówi że tematem konkursu była żywność wspierającej odporność, a zakres wiedzy, którą musiała przyswoić był bardzo duży.
– Na pierwszym miejscu była cebula opisana i nie spodziewałam się, że tak dużo można o cebuli napisać. Skupiałam się, próbowałam się uczyć, nawet jeśli było coś trudnego, zapamiętywać. Starałam się robić różne skojarzenia, jeżeli coś było skomplikowane – opowiada uczennica.
Finał Olimpiady Wiedzy o Żywieniu odbył się w Gdyni. Gabrielę do konkursu przygotowała jej nauczycielka – Aleksandra Koprowska. Jak mówi, do sukcesu konieczny był łut szczęścia.
– Gabrysię zaczepiła koleżanka, która uczyła ją innego zawodu i zapytała czy chce wziąć udział w konkursie. Dodała że będzie za to ocena z przedmiotów zawodowych, co Gabrielę zmotywowało i się zgodziła. Dzięki temu doszliśmy do etapu centralnego – opowiada.
Aleksandra Koprowska dodaje, że temat żywności wspierającej odporność jest bardzo ciekawy, a w przygotowaniach pomagał fakt, że oprócz bycia nauczycielką w kieleckiej szkole jest też dietetyczką.