wtorek, 23 grudnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Orkisz, płaskurka, samopsza, trispa czy krzyca? W ZDZ je doceniono

Marzena Smoręda
2025-04-02 13:33
5 min. czytania
A A
Orkisz, płaskurka, samopsza, trispa czy krzyca? W ZDZ je doceniono - Radio Kielce
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Eliminacje do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego trwały w środę, 2 kwietnia w Zespole Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach. Pieczono chleby i bułki i gotowano różne potrawy z dodatkiem pradawnych zbóż, uważanych za ziarna o najwyższych walorach prozdrowotnych, coraz chętniej uprawianych także na świętokrzyskich polach.

Jak powiedział Radiu Kielce Czesław Meus, przedstawiciel Stowarzyszenia Polska Ekologia i twórca przed siedmioma laty konkursu pod nazwą „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”, nazwa konkursu wzięła się z coraz większego zainteresowania rolników i konsumentów prawdziwym zbożem, czyli nie konwencjonalnym, lecz ekologicznym

Czytaj również

Zakup żywnego karpia jest coraz trudniejszy

Zakup żywnego karpia jest coraz trudniejszy

2025-12-23
W piątek opady deszczu i śniegu [PROGNOZA POGODY]

Święta będą mroźne, a w Wigilię na południu możliwy śnieg

2025-12-23

– Przecież nie chodzi o to, żeby wyprodukować dużo zboża, ale aby było ono najwyższej jakości i posiadało wysokie walory zdrowotne. A trzeba powiedzieć, że prawdziwe zboża są obecnie dostępne jedynie w rolnictwie ekologicznym – mówił Czesław Meus.

Nasiona takich zbóż, jak orkisz, płaskurka, samoprza, trispa czy krzyca, które coraz chętniej używane są do obsiewu pól, są to zboża pierwotne.

Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

– Nigdy nie były skrzyżowane czy poddane innym procesom genetycznego modyfikowania. Tak, jak nasi przodkowie, warto uprawiać ziarno z pradawnych odmian zbóż – poleca i zachęca Czesław Meus.

I dodaje: – Wracamy do dawnych zbóż, ponieważ obecnie bardzo dużo mówi się o niekorzystnych dla zdrowia skutkach spożywania glutenu – białka, które zawiera mąka uzyskiwana z uprawianych zbóż. Taka mąka dostępna w sklepach zawiera bardzo dużo glutenu, a nieprzyzwyczajony do niego w takiej ilości przewód pokarmowy, może mieć z tym problem.

Zaletą glutenu zawartego w ziarnach, szczególnie pszenicy, jest to, że wyroby piekarnicze są piękne i dorodne.

– W zbożach pradawnych zawartość glutenu jest mniejsza i jest on naturalny, nie modyfikowany  i bezpieczny dla zdrowia osób nieuczulonych na to białko – mówi ekspert.

Obecnie jest już bardzo wiele gospodarstw, w których uprawia się stare odmiany zbóż.

– Ten kierunek upraw zbożowych rozwija się, co wynika z coraz większej świadomości zdrowotnej i kulinarnej polskich konsumentów. Temu celowi służy także organizowany w Polsce konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”.  Chodzi o to, aby młodzież dowiedziała się jak najwięcej o zaletach pradawnych zbóż i popularyzowała tę wiedzę w swoim życiu i pracy – mówi Czesław Meus.

Czesław Meus, przedstawiciel Stowarzyszenia Polska Ekologia, twórca konkursu pod nazwą „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Czesław Meus, przedstawiciel Stowarzyszenia Polska Ekologia, twórca konkursu pod nazwą „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Jak wynika z jego obserwacji, ziarna z pradawnych zbóż mielimy na mąkę w młynach małych, gospodarczych, bardzo często żarnowych. Ziarno tam mielone jest w całości i nie jest pozbawiane ani części otrąb, ani zarodka.

– Mąka uzyskiwana w takich manufakturach ma cenne właściwości odżywcze i zdrowotne, jest pełnoziarnista i otrzymuje certyfikat ekologiczny – wyjaśnia ekspert.

Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Zakup żywnego karpia jest coraz trudniejszy

Zakup żywnego karpia jest coraz trudniejszy

2025-12-23
W piątek opady deszczu i śniegu [PROGNOZA POGODY]

Święta będą mroźne, a w Wigilię na południu możliwy śnieg

2025-12-23
RADIO KIELCE - POLECAMY

ROZMOWA DNIA. Poniedziałek, 8:30. Renata Janik, marszałek województwa świętokrzyskiego

2025-12-23
22.12.2025. Radio Kielce. Rozmowa Dnia. Na zdjęciu: ks. Marcin Boryń - diecezjalny duszpasterz młodzieży diecezji kieleckiej / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
WIDEO

Ks. Marcin Boryń: nie możemy zatracić religijnego charakteru świąt

2025-12-23
Rollercoster w suchedniowskiej hali

Rollercoster w suchedniowskiej hali

2025-12-23
Żywa szopka w Sandomierzu

Żywa szopka w Sandomierzu

2025-12-23
Nie żyje Chris Rea, brytyjski wokalista i gitarzysta

Nie żyje Chris Rea, brytyjski wokalista i gitarzysta

2025-12-23
Zmarł Leszek Mozer

Zmarł Leszek Mozer

2025-12-22

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • RAMÓWKA
  • AUDYCJE RADIA KIELCE
  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • ABONAMENT RTV
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
  • REGULAMIN KONKURSÓW
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • WARUNKI KORZYSTANIA
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • REGION
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLKRADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.