W cateringu na święta wielkanocne najchętniej zamawiamy żurek. Popularne są też różne wariacje z jajkami w roli głównej. Z gotowych dań korzystamy jednak rzadziej niż w okresie Bożego Narodzenia.
Zdaniem Anny Roguli z Polnych Smaków różnice wynikają ze specyfiki świąt, ale też potraw, jakie się w tym czasie serwuje.
-Są takie, które oznaczają „dłubanie”, a więc pracę wymagającą zaangażowania i czasu. Wielkanoc to przede wszystkim żurek z jajkiem i kiełbasą. Klienci chętnie też zamawiają zupę chrzanową i jajka pod wszelką postacią. Przygotowujemy też gościom kaczki, ostatnio mieliśmy sporo zapytań o przyrządzenie gęsi – mówi.
Grzegorz Romański, właściciel restauracji Monte Carlo podkreśla, że co roku rządzi tradycja – dania z jajkami, zupy, ale restauratorzy starają się zaproponować też nowości.
– To na przykład muffinki jajeczne, których w zeszłorocznej ofercie nie było. Dochodzą też różnego rodzaju sałatki, które są fajnym uzupełnieniem zimnych zakąsek na stole. Wiele gospodyń woli je przygotować sama, ale wiele też przyznaje, że te przygotowane w restauracjach są atrakcyjnie podane, udekorowane i stanowią po prostu ozdobę stołu – zaznacza.
Porcja żurku z jajkiem i kiełbasą to koszt ok. 20 złotych, ceny sałatek zaczynają się od ok. 50-60 złotych za kilogram, pasztetów – ok. 60 złotych za kilogram.
Nie mniejszy ruch niż przed Bożym Narodzeniem jest z kolei w cukierniach. Lidia Broniś, szefowa produkcji w Świecie Słodyczy w Kielcach mówi, że niezmiennie w każde święta klienci pytają o to, co na stołach wielkanocnych pojawia się zawsze.
– Poszukują dobrych serników przygotowanych na porządnym serze z kostki, nie z wiaderka, pytają o mazurki. W tym roku przygotowałyśmy nie tylko te, które są lubiane od lat, czyli kajmakowe i czekoladowe, ale też pistacjowe– zaznacza.
Pistacja wkrada się też w innych postaciach – w babeczkach, sernikach, tortach. Zainteresowaniem cieszy się też baba, której – jak podkreślają cukiernicy – nie może zabraknąć na żadnym wielkanocnym stole.
Ceny najpopularniejszych ciast zaczynają się w cukierniach od około 40 złotych. To cena za kilogram cytrynowej baby. Serniki, makowce i mazurki wielkanocne to koszt od ok. 55-60 złotych za kilogram.