Chłopski kociołek to pyszne danie, do którego potrzeba niewiele składników. Warzywa z przydomowego ogródka, wędzona swojska wędlina i boczek swojski, karczek i łopatka są kluczem do przygotowania dania, które z pewnością posmakuje każdemu.
– Moja żona Ewa – mówi Edward Papież z Koła Gospodyń Wiejskich w Domaszowicach – robi chłopski kociołek pierwsza klasa.
Przepis na przygotowania kociołka zdradza zdolna kucharka.
– Przepis pochodzi od naszych przodków. Chłopi na wsi często gotowali dania jednogarnkowe, ponieważ było ono nie tylko smaczne, ale i dość łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ważne jest także to, że wrzucić można do niego to, co jest pod ręką – mówi Ewa Papież.
Podstawą dania są ziemniaki, młoda kapusta, marchewka, pietruszka, seler, cebula zebrane w przydomowym ogródku, no i oczywiście swojska wędzona wędlina i mięso. Ja dołożyłam jeszcze do kociołka pieczarki – mówi Ewa Papież.









![KORONA KIELCE - LEGIA WARSZAWA [RELACJA] - Radio Kielce 28.07.2024. Kielce. Mecz 2. kolejki PKO BP Ekstraklasy Korona Kielce - Legia Warszawa / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce](https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2025/07/K209626-350x250.jpg)





