Popisy finalisty kulinarnego programu telewizyjnego, wyjątkowe rzemiosło mistrzów ceramiki i występy inspirowane folklorem – w niedzielę, 27 lipca w Chałupkach odbędą się „Chałupkowe Garcynki”.
To impreza z długoletnią tradycją, ale ta edycja ma być wydarzeniem wyjątkowym, o czym zapewnia Marian Buras, burmistrz miasta i gminy Morawica.
– Przez kilka dni trwał proces wypalania wyrobów z gliny przez eksperta, który przyjechał do nas do chaty garncarza. Wypalone naczynia będą eksponowane w trakcie wydarzenia. Tradycyjnie zaczniemy mszą świętą, która odbędzie się o godzinie 14.00, natomiast później zaplanowaliśmy bogaty program artystyczny – mówi.
Dużą atrakcją mają być pokazy kulinarne w wykonaniu francuskiego kucharza Charlesa Daigneault – finalisty programu „MasterChef”. Marian Buras mówi, że każdy będzie mógł posmakować przygotowanych przez niego specjałów.
– Ma przygotować ok. 500 posiłków, więc liczymy że każdemu uda się sięgnąć po porcję. Odwiedzi nas także zespół folklorystyczny z Kurpiów i zapewne zachwyci zarówno oryginalnym strojem, jak i wykonaniem – zapowiada.
Gwiazdą wieczoru będzie zespół „Słowianki – Słowiańska Krew”. W repertuarze trzech wokalistek są piosenki inspirowane polskim folklorem w nowoczesnym wydaniu.