Lody to najczęściej kupowany wakacyjny deser. Jakie smaki królują w tym roku? Czy tradycyjne, czy też mieszkańcy świętokrzyskiego poszukują nowych kulinarnych wrażeń?
Jacek Poniewierski, właściciel cukierni ,,Lody ze Złotej” informuje, że choć Kielczanie wciąż preferują tradycyjne smaki, to sukcesywnie przekonują się również do nowinek.
– Wśród Kielczan wciąż „królują” tradycyjne smaki, takie jak: truskawka, śmietanka, wanilia, czy jagoda. Jednocześnie od kilku lat obserwujemy wzrost zainteresowania nowymi smakami, które także wdrażamy do naszej oferty. Pragnę również zaznaczyć, że choć smak może być nowy, to proces jego tworzenia niczym nie różni się od tradycyjnych odmian. Najczęstszymi składnikami, które wykorzystujemy w naszych ,,nowinkach” są: kokos, mango oraz kawa. Ogromną popularnością w tym sezonie cieszy się także pistacja, w tym wszelkie jej odmiany – wyjaśnia.
Patryk Buras z cukierni ,,Kalinka” informuje, że „hitem” bieżącego sezonu są różne warianty lodów pistacjowych.
– W tym sezonie bardzo popularne są wszelkie „wariacje” pistacji. Szczególnym uznaniem cieszą się lody o smaku dubajskiej czekolady, której podstawowym składnikiem jest właśnie pistacja. Oprócz tego w naszej lodziarni można znaleźć również lody z pistacji sycylijskiej, którą sprowadzamy z Włoch. Sporo klientów wybiera także deser o smaku serka Ricotty z dodatkiem sosu pistacjowego – wymienia.
Spytaliśmy także mieszkańców świętokrzyskiego o ich osobiste preferencje co do smaków lodów. Odpowiedzi były zróżnicowane.
– W wakacje jem lody tak często, jak jest to tylko możliwe, ponieważ są dobrym źródłem ochłody w upalne, letnie dni. Moim ulubionym smakiem jest mięta z czekoladą – tłumaczy pan Arkadiusz.
– Choć lody jadam stosunkowo rzadko, to moim faworytem jest jagoda i chyba tak już pozostanie na zawsze – dodaje pani Izabela.
– Uwielbiam lody gałkowe, a w szczególności te o smaku śmietankowo-czekoladowym. Dlaczego właśnie tak? Bo zawsze przypominają mi o dzieciństwie. Kiedy jest sezon na lody, to przynajmniej raz w tygodniu muszę odwiedzić moją ulubioną kawiarnię i powspominać sobie młodzieńcze lata – mówi pan Tomasz.
Choć początki lodów sięgają już starożytnych Chin oraz Rzymu, to pierwsze desery przypominające współczesne lody powstały dopiero w XVI wieku we Włoszech, gdzie zaczęto eksperymentować z mrożeniem słodzonych kremów i soków.
W XVII wieku deser trafił do Francji, a później rozprzestrzenił się po całej Europie. Z początku był to jedynie posiłek zarezerwowany dla najzamożniejszych. Kiedy w XIX wieku wynaleziono maszynę do produkcji lodów i chłodziarki, to wówczas lody stały się popularne wśród ogółu społeczeństwa.