Busko-Zdrój Zaprasza na „Polskie Kulinaria 2025”! Piąta edycja smakowitego festiwalu już w pierwszym tygodniu września!
Busko-Zdrój przygotowuje się na prawdziwą ucztę dla zmysłów! W dniach 6 i 7 września odbędzie się V edycja Festiwalu „Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2025” organizowana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wydarzenie, które co roku przyciąga miłośników dobrego jedzenia, zapowiada się niezwykle smakowicie i zdrowo.
Na festiwalowych gości czeka mnóstwo atrakcji, w tym Jarmark Norbertański, fascynujące pokazy kulinarne, praktyczne warsztaty, występy artystyczne oraz kreatywna zabawa dla dzieci. Centralnym punktem festiwalu będzie jednak możliwość poznania i degustacji potraw przygotowanych na bazie regionalnych i ekologicznych produktów z województwa świętokrzyskiego oraz innych zakątków Polski.
Sześć lokalnych restauracji i pensjonatów przygotowało specjalne kulinarne niespodzianki dostępne w ich lokalach wyłącznie podczas festiwalu.
Oto szczegółowy przegląd ich wyjątkowych propozycji:
- Restauracja – Kawiarnia Cynamonowa (Aleja Adama Mickiewicza 22, Busko-Zdrój) zaprasza na tradycyjne leczo, przygotowane z aromatycznych warzyw regionalnych, świeżych pomidorów „Florek” oraz kiełbasy świętokrzyskiej. To propozycja, która z pewnością rozgrzeje serca smakoszy.
- Pensjonat Zamek Dersława (Aleja Adama Mickiewicza 18, Busko-Zdrój) kusi wykwintną polędwiczką wieprzową, marynowaną w szlachetnym oleju rydzowym pochodzącym z Olejarni Zagłoby. Danie to podane będzie w sosie własnym, wzbogaconym nutą czerwonej porzeczki, a do tego zaserwowana zostanie lampka czerwonego wytrawnego wina Pinot z Winnicy Fodymskich, pochodzącego z regionu.
- Restauracja Gromada (ul. Ludwika Waryńskiego 10, Busko-Zdrój) przygotowała prawdziwą ucztę, składającą się z trzech dań. Na początek goście skosztują Zalewajki Świętokrzyskiej, zupy przygotowanej na bazie tradycyjnego żurku PSS Społem. Danie główne to klasyczny kotlet schabowy podany z aksamitnym puree ziemniaczanym i chrupiącą kapustą zasmażaną od Megawita, a całość dopełni orzeźwiający kompot. Na deser czeka sernik z musem malinowym z serem ze Spółdzielni Mleczarskiej „Włoszczowa”. Do posiłku podany zostanie kieliszek wina z Winnicy Fodymskich.
- Lawendowy Zdrój (ul. Korczyńska 25, Busko-Zdrój – Zabułdowice) prezentuje niezwykłe połączenie smaków. Zupa to aksamitny krem ziemniaczany przygotowany z ziemniaków z Gospodarstwa Waldemara Stanisława Trzęsienia z Pasturki, z dodatkiem chrzanu od „Runoland” i wędzonego karpia z Gospodarstwa Rybackiego „Zawólcze”. Jako danie główne pojawią się pierogi z farszem ziemniaczanym, również z gospodarstwa w Pasturce, polane klarowanym masłem z wędzonym boczkiem z Zakładu Mięsnego „Wasąg” i aromatyczną szałwią od „Dary Natury”. Deser to intrygujący sernik ziemniaczano-serowy, z ziemniaków z Gospodarstwa Waldemara Stanisława Trzęsienia z Pasturki i sera z biodynamicznego Gospodarstwa „Juchowo Farm”, podany ze śliwkową frużeliną ze śliwek z Gospodarstwa Sadowniczego Agnieszki i Gavina Baxster z Szydłowa oraz płatkami bławatków od „Dary Natury”. Do posiłku idealnie pasować będą regionalne piwa: „Ponidzie” i „Szydło”.
- Pierogarnia Monilla (ul. Stefana Batorego 26, Busko-Zdrój) oferuje bogactwo pierogów wytrawnych, w tym z mięsem, z mięsem i kapustą, z pieczarkami i serem żółtym, z kaszanką i cebulą, z białą kiełbasą i chrzanem, a także pierogi ukraińskie oraz ze szpinakiem i serem żółtym. Wszystkie mogą być okraszone lub podane z dodatkiem oleju z Olejarni Zagłoby. Nie zabraknie również pierogów na słodko ze śmietaną i różnorodnymi sosami owocowymi, takimi jak malinowy, truskawkowy, serowy czy śliwkowy.
- Restauracja Hotelu Mateo (ul. dr. Piotrowskiego 41, Stopnica) serwuje tradycyjną zupę szczawiową z lanymi kluseczkami i jajkiem. Danie główne to wyborne udko kacze pieczone z jabłkiem i śliwką, podawane z domowymi kopytkami i glazurowanymi buraczkami. Na deser przygotowano puszyste racuchy z delikatną nutą śliwki Damachy.
Organizatorzy zapraszają wszystkich do Buska-Zdroju, aby spróbować tych wyjątkowych festiwalowych dań i cieszyć się atmosferą polskiego kulinarium.
Pytajcie o festiwalowe dania!
Do zobaczenia i smacznego!