Polska jest największym producentem malin w UE oraz czwartym po Rosji, Meksyku i Serbii na świecie. Zbiory malin w ub.r. wyniosły 77 tys. ton, choć 10 lat temu było to ponad 100 tys. ton. Z polskich plantacji pochodzi prawie połowa unijnej podaży malin – podał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Maliny to trzeci pod względem skali produkcji, po truskawkach i porzeczkach, gatunek owoców jagodowych uprawianych w Polsce, z 16 proc. udziałem w zbiorach owoców jagodowych w 2024 r. Maliny dużą popularność zawdzięczają swoim walorom smakowym i zdrowotnym. Maliny spożywane są w postaci świeżej oraz przetworzonej jako mrożonki, konfitury, dżemy, kompoty oraz soki. W Polsce w wykazie roślin wpisanych jest 20 odmian maliny.
Owoce malin charakteryzują się bardzo dobrymi wartościami odżywczymi. Maliny są bogate w witaminy C, E, B1, B2, B6, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. W malinach występują m.in. kwasy organiczne, tj. kwas cytrynowy, jabłkowy, salicylowy oraz ponad 100 różnych olejków eterycznych.
Polska jest liderem na rynku malin w Unii Europejskiej z 44 proc. udziałem we wspólnotowej produkcji. Liczącym się producentem wśród krajów Unii jest również Portugalia, z 20 proc. udziałem w produkcji tych owoców i Hiszpania z 17 proc. udziałem.
Według KOWR, maliny należą do roślin dość trudnych w uprawie. Do uzyskania wysokich, dobrej jakości plonów konieczne są duże nakłady inwestycyjne m.in. na budowę tuneli foliowych i nawodnienia.
Z danych Biura Analiz i Strategii KOWR wynika, że powierzchnia upraw i produkcja tych owoców w Polsce spada. O ile w 2016 r. wielkość plantacji malin wynosiła 29,3 tys. ha, a zbiory 129 tys. to, to już w ubiegłym roku maliny uprawiano na 19,3 tys. ha, zbiory wyniosły 77 tys. ton. W latach 2016–2024 średnie plony tych owoców w Polsce kształtowały się w granicach 2,6–6,9 t/ha.
Najwięcej plantacji malin znajduje się w województwie lubelskim. Zbiory w tym województwie w latach 2016–2024 stanowiły 71–83 proc. krajowej produkcji. Znaczne mniejsze ilości malin uprawiane są w województwach: mazowieckim, zachodniopomorskim i podkarpackim.
Znaczna część krajowych zbiorów malin jest przeznaczana na eksport. W latach 2016–2024 eksport malin świeżych stanowił od 7 do 15 proc. zbiorów, a malin mrożonych od 40 do 62 proc. zbiorów. Mrożonki sprzedawane są przez cały rok, natomiast większość polskiego eksportu malin świeżych przypada na okres od lipca do października.
W ubiegłym roku z Polski wyeksportowano 7,3 tys. ton malin świeżych. Dominującym kierunkiem eksportu były Niemcy, do których trafiło 3,5 tys. ton tj. 48 proc. wolumenu wywozu malin. Ważnym odbiorcą były również Niderlandy, Włochy, Czechy, Szwecja i Belgia.
Eksport malin mrożonych w latach 2016–2024 kształtował się w przedziale od 40 tys. ton do 60 tys. ton. Największym odbiorcą malin mrożonych z Polski w tym okresie były Niemcy, do których wywożono od 16 tys. ton do 21,5 tys. ton, tj. 33–40 proc. wolumenu eksportu tych owoców. Znaczne ilości malin mrożonych sprzedawano również do Francji i Niderlandów.
Polska mimo, że jest dużym eksporterem malin, także sprowadza te owoce. W 2024 r. przywóz malin świeżych do Polski odbywał się przede wszystkim z Niderlandów, z których dostarczono 1,5 tys. ton tych owoców (tj. 27 proc. całego ich importu). Znaczne ilości malin świeżych sprowadzono również z Mołdawii, Maroka i Niemiec oraz Hiszpanii.
Import malin mrożonych w latach 2016–2024 wynosił od 8 tys. ton do 33 tys. ton. W 2024 r. dominował przywóz malin mrożonych do Polski z Ukrainy, z której dostarczono 20,4 tys. ton tych owoców (tj. 63 proc. całego importu). Znaczne ilości malin mrożonych sprowadzono również z Serbii, Niemiec i Maroka oraz z Czech.