środa, 3 września 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Jakich zasad przestrzegać, aby domowy chleb się udał? 

Marzena Smoręda
2025-09-03 13:47
2 min. czytania
A A
Małgorzata Pawlik z Muzeum Wsi Kieleckiej / Fot. Marzena Smoręda

Małgorzata Pawlik z Muzeum Wsi Kieleckiej / Fot. Marzena Smoręda

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Jak samodzielnie upiec zdrowy chleb? Wystarczy trzymać się sprawdzonych reguł, a uda się na pewno. Wśród zasad starych jak świat są, między innymi, takie jak odpowiednia temperatura mąki czy mleka, dobrze zrobiony zaczyn czy wystarczająco długi czas na wyrabianie i pieczenie ciasta. Co zrobić, aby chleb się udał? Krok po kroku podpowiadamy te zasady.

Małgorzata Pawlik z Muzeum Wsi Kieleckiej poświęciła sztuce wypiekania chleba swoją książkę pod tytułem „Jak ziarno staje się chlebem. Bajka nie tylko dla dzieci”. Książka jest podróżą po obrzędowości ludowej związanej ze świętem plonów i wypiekaniu chleba.

Czytaj również

Cukinia – skarbnica witamin i minerałów, niezastąpiona w kuchni

Cukinia – skarbnica witamin i minerałów, niezastąpiona w kuchni

2025-09-02
Zupa z ziaren pszenicy

Zupa z ziaren pszenicy

2025-09-02

Dlaczego? – Skłoniły mnie do tego moje obserwacje i refleksje nad istotą chleba, któremu od początku swojej historii człowiek przypisuje miejsce wyjątkowo ważne. Chleb fascynował mnie od dzieciństwa. Łączą się z nim najbardziej osobiste i czułe wspomnienia związane z poznawaniem smaku i zapachu – mówi Małgorzata Pawlik.

W swojej książce zawarła nie tylko przepisy na domowe pieczywo, ale i zasady, których trzeba się trzymać przy wypieku.  Prezentuje je krok po kroku.

  1. Mąka na chleb musi być sucha i ogrzana do temperatury pokojowej.
  2. Przed pieczeniem należy mąkę przesiać przez sito, najlepiej dwukrotnie, aby ja doprze napowietrzyć.
  3. Wszystkie składniki do pieczenia chleba, takie jak mleko, kwaśne mleko, maślaka czy woda musza mieć temperaturę pokojową.
  4. Jeśli oprócz zaczynu do ciasta chlebowego dodajemy drożdże należy wymieszać je z ciepłym mlekiem osłodzonym lekko cukrem lub miodem.
  5. Żytnie ciasto chlebowe wyrabia się tak długo aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Ciasto pszenno-żytnie wygniatamy dotąd aż przestanie lepić się do ręki.
  6. Uformowane bochny przed włożeniem do pieca powinny wyrosnąć aż podwoją swoją objętość.
  7. Jeśli do pieczenia używamy blaszek, muszą być one dokładnie wysmarowane masłem lub smalcem.
  8. Gorący chleb po wyciagnięciu z pieca smarujemy wodą lub przykrywamy wilgotną ściereczką na 10-15 minut, aby zmiękczyć skórkę.
  9. Następnie przykrywamy chleb lnianą ściereczką, aby zaparował.
  10. Nigdy nie kroimy gorącego chleba.

RADIO KIELCE - PODCASTY

 

Tagi: PRZEPISY

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Cukinia – skarbnica witamin i minerałów, niezastąpiona w kuchni

Cukinia – skarbnica witamin i minerałów, niezastąpiona w kuchni

2025-09-02
Zupa z ziaren pszenicy

Zupa z ziaren pszenicy

2025-09-02
Chleb marchwiowy / Fot. Canva

Chleb marchwiowy

2025-08-29
Kurkowa zupa krem / Fot. Canva

Kurkowa zupa krem

2025-08-29
Ciasto z dereniem i jeżynami / Fot. Canva

Ciasto prosto z lasu, z dereniem i jeżynami

2025-08-29
Jeżyny / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce

Napój z liści i owoców jeżyny

2025-08-28
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - Radio Kielce

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

2025-08-28
Zakaz sprzedaży nieletnim e-papierosów nawet bez nikotyny?

Nieletni nie kupią już e-papierosów

2025-01-22

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.