Nasiona lnu zwyczajnego, czyli siemię lniane, od tysięcy lat cenione jest za właściwości prozdrowotne. Dzisiaj wiemy dokładnie, co cennego dla organizmu zawierają malutkie ziarenka. To kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, białko oraz witaminy i minerały. Specjaliści ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa rolniczego w Modliszewicach radzą, jak wykorzystać te właściwości?
– Siemię lniane najlepiej spożywać po zmieleniu, ponieważ całe nasiona są trudniejsze do strawienia i mogą dłużej przechodzić przez układ trawienny, zmniejszając tym samym działanie zdrowotne – informuje Anna Ożarowska z ŚODR.
I dodaje: – Po zmieleniu siemienia należy przechowywać je w lodówce. Najlepiej tak przygotowane i przechowywane ziarna spożyć w ciągu kilku dni, aby nie utleniły się cenne kwasy tłuszczowe omega-3.
Z siemienia lnianego warto zrobić naturalny kisiel na problemy żołądkowe.
Kisiel z siemienia lnianego działa osłonowo na błonę śluzową żołądka i jelit, co może pomagać przy nadkwasocie, refluksie czy wrzodach żołądka.
Składniki: 1 łyżka siemienia lnianego – całego lub zmielonego, 1 szklanka gorącej wody.
Sposób przygotowania: siemię lniane zalać gorąca wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15-20 minut aż zacznie się tworzyć żelowa konsystencja. Wypić kisiel wraz z nasionami najlepiej na czczo lub pół godziny przed posiłkiem.
Osoby z delikatnym żołądkiem powinny użyć ziaren zmielonych, które łatwiej się przyswajają w formie płynnej.