Wystarczy do garnka wrzucić to, co o tej porze roku przyniesiemy z ogrodu, a więc włoszczyznę, ziemniaki czy kapustę, okrasić skwarkami z boczku, aby ugotować zupę pycha.
Składniki: 1 główka kapusty, 2 marchewki, 1 seler, 5 ziemniaków, 1 cebula, kawałek świeżynki, 15 dag boczku wędzonego lub słoniny, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Na świeżynce oraz pokrojonej w plasterki marchewce i selerze ugotować wywar. Dodać cebulę pokrojoną w pióra oraz czosnek. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę poszatkować i dodać wszystko do wywaru. Okrasić skwarkami z wytopionego boczku lub słoniny, doprawić solą i pieprzem.
Przepis podało: Stowarzyszenie Przyjaciół Wiejskich Tradycji w Bedlnie.