Kolory zielony czy niebieski redukują stres, czerwony sprzyja medytacji i koncentracji, a pomarańczowy i żółty dodają energii i wspierają trawienie. Znaczenie barw, według psychologii, może wpływać na samopoczucie i poprawiać nastrój i zdrowie, dlatego zaleca się także podawanie kolorowych posiłków. Marchewki z dipem czosnkowym są jedną z takich propozycji, bo kolorowy znaczy zdrowy.
Marchewki podawane z dipem, na przykład czosnkowym są sprawdzoną przez Teresę Gaj, uprawiająca w swoim ogrodzie warzywa jedną ze smacznych i zdrowych przekąsek oraz dodatkiem do obiadu.
– Gdy tylko pojawi się na działce młoda marchew, wykorzystuję ją w kuchni, bo taka jest najsmaczniejsza i zawiera mnóstwo zdrowia – mówi ogrodniczka.
Marchew to skarbnica witamin i minerałów, przede wszystkim witaminę A oraz witaminę C, witaminy z grupy B, a także potas, magnez, błonnik i żelazo. Dietetycy zalecają spożywanie marchwi ze względu na to, że poprawia wzrok, odporność, reguluje trawienie, chroni układu krążenia, poprawia stan zdrowia skóry i wspiera walkę z wolnymi rodnikami.
Jak przygotować marchewki z dipem czosnkowym? – Wystarczy kilka obranych i umytych młodych marchewek, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki lub w całości, a na dip szklanka gęstego jogurtu i 2 ząbki czosnku, a także łyżka soku z cytryny i łyżeczka oliwy oraz sól i świeżo mielony pieprz. Cząstki marchwi i dip podajemy jako samodzielną przekąskę lub podajemy do dań obiadowych – wyjaśnia pani Teresa.
Taka przekąska będzie smakowała każdemu i nie tylko wzmocni organizm, ale i mocno podkręci smak innych potraw.