Lasy już zapełniają się grzybami, wśród których nie brakuje smacznych i popularnych kurek, zwanych też pieprznikiem jadalnym. Grzyb ten ceniony jest za smak. Kurki znaleźć można w lasach liściastych i iglastych od maja do listopada. Warto poszukać i przygotować z nich zupę.
Składniki: 4 duże ziemniaki, 50 ml białego wytrawnego wina, 1½ l wywaru z warzyw, 2 średnie cebule, 10 dag surowego boczku z dzika, 2 łyżki masła, ½ kg kurek, 100 g kwaśnej śmietany, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do wysokiego garnka, na doprowadzone do wrzenia białe wino. Mieszamy, zalewamy wywarem z warzyw (bulionem) i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy boczek pokrojony w kostkę i całość podsmażamy na małym ogniu. Gdy boczek się wytopi, dodajemy pokrojone kurki i smażymy przez kilka minut. Przekładamy zawartość patelni do bulionu z ziemniakami, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę gotujemy. Odlewamy do szklanki trochę gorącego wywaru i rozprowadzamy w nim 100 g kwaśnej śmietany, dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką sprężynową. Wlewamy śmietanę do zupy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smakuje wyśmienicie ze świeżą bagietką.
Przepis podał: Paweł Kosin z Nadleśnictwa Daleszyce.