Topinambur można jeść na surowo w sałatkach, gotować, piec, a także używać do zup i purée. Można także podać z grzybami. W Dniu Grzyba warto wzbogacić potrawę z tej wartościowej bulwy o smaczny sos z zebranych w lesie borowików, tym bardziej, że zbieranie grzybów jest hobby Polaków.
Przepis na kotlety z topinamburu w sosie borowikowym podały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym.
Składniki: Kotlety: 1 kg ugotowanego topinamburu, 1 łyżeczka soli, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 cebula, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mąki do obtaczania. Sos: 10 dag świeżych lub suszonych borowików, 100 ml śmietany, 1/2 cebuli, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Ugotowany i ostudzony topinambur przepuścić przez maszynkę, dodać sól, jajka, mąkę, bułkę tartą oraz podsmażoną cebulę. Wyrobić w misce ciasto. Uformować kotlety, obtoczyć w mące i smażyć na oleju.
Przygotować sos. Grzyby ugotować i pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle i dodać do grzybów. Zagęścić zawiesiną z mąki i wody, doprawić solą i pieprzem. Doprawić śmietaną.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym.