czwartek, 25 września 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Grzyby do zup, sosów, na patelnię i do marynaty

Marzena Smoręda
2025-09-25 14:12
2 min. czytania
A A
Grzyby zawładnęły targowiskiem

Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Grzyby można przyrządzać na wiele różnych sposobów – mówią leśnicy z Lasów Państwowych, którzy nie tylko wiedzą, jakie gatunki bezpiecznie zbierać, ale potrafią też przygotować z nich pyszne dania i przetwory. 

Jak informują leśnicy, grzyby można wykorzystać do przygotowania zup, sosów, dusić, smażyć albo marynować. W zależności od gatunku do potraw używa się całe grzyby albo tylko ich kapelusze. Najpierw trzeba je dokładnie oczyścić z piasku, piasku, igliwia, liści.

Czytaj również

Zapiekane kaszoki od Skorzeszanek

Zapiekane kaszoki od Skorzeszanek

2025-09-25
Kotlety z topinamburu w sosie borowikowym

Kotlety z topinamburu w sosie borowikowym

2025-09-24

Z grzybów takich jak kanie, gąski, maślaki, pieczarki trzeba zdjąć skórkę, pokrywającą ich kapelusze. Z trzonów koźlarzy warto usunąć znajdujące się tam kosmki. Bez względu na gatunek, grzyby trzeba jak najszybciej przyrządzić lub zakonserwować.

Jednym z najczęściej stosowanych konserwacji jest suszenie. Ususzone grzyby nie tracą walorów odżywczych i smaku. W tej postaci nadają się do przyrządzania zup, sosów, jako dodatek do bigosu oraz na pierogi. Suszone, dobrze zabezpieczone grzyby można przechowywać nawet przez kilka lat.

Do suszenia nadaje się większość gatunków. Grzyby można suszyć na słońcu, w piekarniku elektrycznym lub w specjalnej suszarce. Wysuszone grzyby najlepiej przechowywać w ciemnym miejscu, w szklanych, szczelnie zamykanych pojemnikach albo w płóciennych woreczkach.

Grzyby można także głęboko zamrozić. Mrozimy surowe okazy, najlepiej przekrojone na niewielkie kawałki lub lekko obgotowane i wystudzone. Mrożone grzyby nie ustępują walorami kulinarnymi świeżym.

Grzyby można także kisić. Ten proces pozwala na zachowanie pełni walorów odżywczych i smakowych grzybów. Do kiszenia najlepiej nadają się młode borowiki, rydze i kurki. W tym celu grzyby należy dokładnie oczyścić i ułożyć warstwami w naczyniu kamionkowym kapeluszami skierowanymi do góry. Każdą warstwę grzybów trzeba posypać cienką warstwą soli. Na wierzchniej warstwie grzybów soli powinno być nieco więcej. Całość należy przykryć płaskim talerzem i przycisnąć ciężarkiem.

Tak potraktowane grzyby zaczynają wydzielać sok, który z czasem w całości je pokryje. Kiszenie trwa kilka tygodni. W jego trakcie grzyby zmniejszają swoją objętość i wtedy przenosi się naczynie w chłodne miejsce. Kiszone grzyby nadają się do spożycia bez dalszej obróbki. Nadają się jako dodatek do kanapek i sałatek.

Uwaga! Grzybów nie powinny jeść małe dzieci oraz osoby starsze czy chorzy. Dietetycy nie zalecają ich podawania dzieciom do lat siedmiu ze względu na możliwość wystąpienia zaburzeń pracy przewodu pokarmowego.


FOLK RADIO
RADIO KIELCE - PROGNOZA POGODY WEDŁUG MARKA STEFAŃCA

Tagi: PRZEPISY

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Zapiekane kaszoki od Skorzeszanek

Zapiekane kaszoki od Skorzeszanek

2025-09-25
Kotlety z topinamburu w sosie borowikowym

Kotlety z topinamburu w sosie borowikowym

2025-09-24
Gołecki z kaszy jaglanej w rosole

Gołecki z kaszy jaglanej w rosole

2025-09-22
Zalewajka na zakiszonej żytniej mące

Zalewajka na zakiszonej żytniej mące

2025-09-17
Ziemniaki w mundurkach nadziane wędzonką

Ziemniaki w mundurkach nadziane wędzonką

2025-09-17
Czas na ziemniaczane gołki, placki i byki

Czas na ziemniaczane gołki, placki i byki

2025-09-16
Czas na zabielaną zupę z kurek

Czas na zabielaną zupę z kurek

2025-09-12
Kolorowy, czyli zdrowy talerz

Kolorowy, czyli zdrowy talerz

2025-09-11

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.