czwartek, 18 grudnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Grzyby do zup, sosów, na patelnię i do marynaty

Marzena Smoręda
2025-09-25 14:12
2 min. czytania
A A
Grzyby zawładnęły targowiskiem

Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Grzyby można przyrządzać na wiele różnych sposobów – mówią leśnicy z Lasów Państwowych, którzy nie tylko wiedzą, jakie gatunki bezpiecznie zbierać, ale potrafią też przygotować z nich pyszne dania i przetwory. 

Jak informują leśnicy, grzyby można wykorzystać do przygotowania zup, sosów, dusić, smażyć albo marynować. W zależności od gatunku do potraw używa się całe grzyby albo tylko ich kapelusze. Najpierw trzeba je dokładnie oczyścić z piasku, piasku, igliwia, liści.

Czytaj również

Zupa grzybowa na wigilijny stół

Zupa grzybowa na wigilijny stół

2025-12-17
Dlaczego soczewica? Jest smaczna i zdrowa

Dlaczego soczewica? Jest smaczna i zdrowa

2025-12-17

Z grzybów takich jak kanie, gąski, maślaki, pieczarki trzeba zdjąć skórkę, pokrywającą ich kapelusze. Z trzonów koźlarzy warto usunąć znajdujące się tam kosmki. Bez względu na gatunek, grzyby trzeba jak najszybciej przyrządzić lub zakonserwować.

Jednym z najczęściej stosowanych konserwacji jest suszenie. Ususzone grzyby nie tracą walorów odżywczych i smaku. W tej postaci nadają się do przyrządzania zup, sosów, jako dodatek do bigosu oraz na pierogi. Suszone, dobrze zabezpieczone grzyby można przechowywać nawet przez kilka lat.

Do suszenia nadaje się większość gatunków. Grzyby można suszyć na słońcu, w piekarniku elektrycznym lub w specjalnej suszarce. Wysuszone grzyby najlepiej przechowywać w ciemnym miejscu, w szklanych, szczelnie zamykanych pojemnikach albo w płóciennych woreczkach.

Grzyby można także głęboko zamrozić. Mrozimy surowe okazy, najlepiej przekrojone na niewielkie kawałki lub lekko obgotowane i wystudzone. Mrożone grzyby nie ustępują walorami kulinarnymi świeżym.

Grzyby można także kisić. Ten proces pozwala na zachowanie pełni walorów odżywczych i smakowych grzybów. Do kiszenia najlepiej nadają się młode borowiki, rydze i kurki. W tym celu grzyby należy dokładnie oczyścić i ułożyć warstwami w naczyniu kamionkowym kapeluszami skierowanymi do góry. Każdą warstwę grzybów trzeba posypać cienką warstwą soli. Na wierzchniej warstwie grzybów soli powinno być nieco więcej. Całość należy przykryć płaskim talerzem i przycisnąć ciężarkiem.

Tak potraktowane grzyby zaczynają wydzielać sok, który z czasem w całości je pokryje. Kiszenie trwa kilka tygodni. W jego trakcie grzyby zmniejszają swoją objętość i wtedy przenosi się naczynie w chłodne miejsce. Kiszone grzyby nadają się do spożycia bez dalszej obróbki. Nadają się jako dodatek do kanapek i sałatek.

Uwaga! Grzybów nie powinny jeść małe dzieci oraz osoby starsze czy chorzy. Dietetycy nie zalecają ich podawania dzieciom do lat siedmiu ze względu na możliwość wystąpienia zaburzeń pracy przewodu pokarmowego.


FOLK RADIO
RADIO KIELCE - PROGNOZA POGODY WEDŁUG MARKA STEFAŃCA

Tagi: PRZEPISY

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Zupa grzybowa na wigilijny stół

Zupa grzybowa na wigilijny stół

2025-12-17
Dlaczego soczewica? Jest smaczna i zdrowa

Dlaczego soczewica? Jest smaczna i zdrowa

2025-12-17
Łatwy sos BBQ z leśną nutą

Łatwy sos BBQ z leśną nutą

2025-12-16
Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

2025-12-16
Jakie ciasto na pierogi – zwykłe, postne, mleczne czy z masłem?

Jakie ciasto na pierogi – zwykłe, postne, mleczne czy z masłem?

2025-12-16
A może świąteczny szarak?

A może świąteczny szarak?

2025-12-16
Czas na rybę!

Czas na rybę!

2025-12-15
Kompot z suszu z miodem

Kompot z suszu z miodem

2025-12-12

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • RAMÓWKA
  • AUDYCJE RADIA KIELCE
  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • ABONAMENT RTV
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
  • REGULAMIN KONKURSÓW
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • WARUNKI KORZYSTANIA
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLKRADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.