Jaworzańskie leczo to danie, które zwyciężyło w konkursie o „Złotą Patelnię Starosty”. Przygotowało je Koło Gospodyń Wiejskich „Jaworzanki”. V Festiwal Smaków Babiego Lata odbył się w niedzielę, 28 września przed Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” w Ciekotach.
21 kół gospodyń wiejskich rywalizowało o „Złotą Patelnię Starosty” w dwóch konkursach: „Smaki lata zamknięte w słoiku” oraz „Kolorowa i syta jesienna micha”.
– Wybór zwycięzcy był bardzo trudny – ocenił starosta kielecki i członek komisji konkursowej, Tomasz Pleban.
– Dania były bardzo smakowite. Dominowały głównie warzywne, różnego rodzaju leczo z mięsem, do tego owoce, na przykład śliwki. Były też owoce i warzywa, które są jesienią bardzo popularne, a więc kiszone czy w occie. Takie też między innymi zwyciężyły w konkursach – podsumował.
Wśród zwycięskich potraw znalazło się danie, przygotowane przez Stowarzyszenie Aktywne Kobiety Gnieździsk. – W kategorii „Kolorowa syta i jesienna micha” zajęłyśmy trzecie miejsce – mówi jego członkini Agnieszka Kowalska.
– Zrobiłyśmy klopsiki z warzywami i takimi kluskami swojskimi, a là kopytka. Wykorzystałyśmy warzywa, które zbieramy jesienią w ogrodach, a więc cebulę, marchewkę, paprykę, cukinie i pomidory. Wszystko al dente i chrupiące – tłumaczy.

Smaki babiego lata przywiodły do Ciekot mieszkańców okolicznych miejscowości. Pani Jolanta przyjechała z Dąbrowy.
– Jestem tu kolejny raz, próbuję różnych potraw, akurat trafiła mi się jakaś pikantna. Są przepyszne ciasta, przetwory ze słoików i chleb ze smalcem – zachwala.
Pan Grzegorz przyjechał na imprezę z Kielc.
– Wszystko ładnie przygotowane, do tego smaczne. Ja akurat degustuję kielecki bigos. Często przyjeżdżam do Ciekot, ze względu na Stefana Żeromskiego. Gdy tylko mam wolny czas, szczególnie w niedzielę, to tu przyjeżdżam. W tym roku to już czwarty raz jestem tutaj – opowiada.
W zmaganiach kulinarnych udział wzięły koła gospodyń wiejskich z 11 gmin powiatu kieleckiego. Rywalizowały w trzech kategoriach: danie, warzywa, owoce. Ich dania oceniał znakomity szef kuchni Konrad Stokowiec.
„Złotą Patelnię Starosty” w konkursie „Smaki lata zamknięte w słoiku”, w kategorii owoce wygrały panie z KGW Bartkowe Baby, a w kategorii warzywa – z KGW Florianki.