Maślarz, maślerek, maśluk, maślicha, maśliga, maśloch, gęsi pępek, ślimak, ślimaczek, sośniak, sośniczek, żółtak – takie są ludowe nazwy popularnych w naszych lasach maślaków. A że trwa sezon na zbieranie grzybów, warto przybliżyć ten gatunek grzyba, po który warto sięgnąć.
Jak mówią nasi leśnicy, maślak to grzyb, który znajdziemy niemal w całej strefie umiarkowanej na półkuli północnej, ale spotykamy go również w Ameryce Południowej, Australii, a nawet Nowej Zelandii. W Polsce występuje masowo. Rośnie w ubogich borach sosnowych od końca maja do jesieni. Jeśli jest dość ciepło, można go zbierać nawet w listopadzie. Całe rodziny maślaków wybierają sobie miejsca w młodnikach sosnowych.
Maślak to charakterystyczny grzyb, a poznać go można po skórce pokrytej lepkim śluzem, która pokrywa kapelusz. Maślak ma kolor od brązowego do pomarańczowego. Skórkę można łatwo oddzielić od kapelusza.
Jest chętnie zbieranym grzybem z uwagi na jego smak i lekkostrawność. Nadaje się do duszenia, marynowania, gotowania. Nie nadaje się do suszenia. Pewną niedogodnością jest tylko konieczność ściągnięcia z kapeluszy kwaśnej skórki przed ich przyrządzeniem, co nie jest zbyt łatwe oraz oczyszczenie grzybów z piasku i igliwia. Zbierając maślaki warto pamiętać, że nie wolno zbierać grzybów w młodnikach o wysokości drzew do 4 metrów.
Oprócz maślaka zwyczajnego, w naszych lasach można także spotkać jadalne: maślaka żółtego, maślaka ziarnistego, maślaka sitarza, maślaka pstrego, ale i niejadalnego maślaczka pieprzowego.