środa, 1 października 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Ciasto marchewkowe smaczne i zdrowe

Marzena Smoręda
2025-10-01 08:44
2 min. czytania
A A
Ciasto marchewkowe / Fot. Canva

Ciasto marchewkowe / Fot. Canva

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Mimo że Dzień Ciasta Marchewkowego przypada w zimie, jesienią, podczas pory zbiorów tego zdrowego warzywa, warto przygotować z marchewki ciasto – zdrową i pyszną alternatywę dla tradycyjnych wypieków. 

Ciasto marchewkowe to propozycja dla osób, które dbają o zdrową dietę, ponieważ marchew wśród cennych odżywczych składników zawiera witaminę A, błonnik i przeciwutleniacze. Jeśli wzbogacić ciasto o orzechy, cynamon, imbir czy rodzynki, staje się jeszcze zdrowsze.

Czytaj również

Grzyby zawładnęły targowiskiem

Grzyby do zup, sosów, na patelnię i do marynaty

2025-09-25
Zapiekane kaszoki od Skorzeszanek

Zapiekane kaszoki od Skorzeszanek

2025-09-25

Jak mówi Mirosław Fucia, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej i prezes Spółdzielni Sielec, która słynie z produkcji marchwi, świętokrzyska marchew jest zdrowa i naturalna. Szczególnie ceniona jest ta, uprawiana w Niecce Nidziańskiej, czyli na obszarze powiatów kazimierskiego, pińczowskiego, buskiego, gdzie są urodzajne gleby. Dlatego właśnie uprawiana na tych glebach marchew smakuje wyjątkowo.

– Na naszą marchew są chętni nie tylko odbiorcy krajowi, ale i zagraniczni. W tym roku składają zamówienia na duże partie marchwi, a my wysyłamy ją na przykład do Rumunii. Odbiorcy oceniają, że nasz produkt jest najlepszy – dobry jakościowo i co bardzo ważne, smaczny – wyjaśnia prezes Fucia.

Ciasto marchewkowe

Składniki: 300 g startej marchewki, 200 g mąki, 150 g cukru, 3 jajka, 150 ml oleju roślinnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g rodzynek.

Sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20-23 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. W dużej misce należy wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, a następnie stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając. Dodać do mieszanki mokrą startą marchewkę oraz na przykład orzechy i rodzynki. Powoli dodawać suche składniki do mokrej mieszanki, mieszając aż do połączenia. Wlać ciasto do formy i piec przez około 40-50 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić.


FOLK RADIO
RADIO KIELCE - PROGNOZA POGODY WEDŁUG MARKA STEFAŃCA

Tagi: PRZEPISY

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Grzyby zawładnęły targowiskiem

Grzyby do zup, sosów, na patelnię i do marynaty

2025-09-25
Zapiekane kaszoki od Skorzeszanek

Zapiekane kaszoki od Skorzeszanek

2025-09-25
Kotlety z topinamburu w sosie borowikowym

Kotlety z topinamburu w sosie borowikowym

2025-09-24
Gołecki z kaszy jaglanej w rosole

Gołecki z kaszy jaglanej w rosole

2025-09-22
Zalewajka na zakiszonej żytniej mące

Zalewajka na zakiszonej żytniej mące

2025-09-17
Ziemniaki w mundurkach nadziane wędzonką

Ziemniaki w mundurkach nadziane wędzonką

2025-09-17
Czas na ziemniaczane gołki, placki i byki

Czas na ziemniaczane gołki, placki i byki

2025-09-16
Czas na zabielaną zupę z kurek

Czas na zabielaną zupę z kurek

2025-09-12

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.