Mimo że Dzień Ciasta Marchewkowego przypada w zimie, jesienią, podczas pory zbiorów tego zdrowego warzywa, warto przygotować z marchewki ciasto – zdrową i pyszną alternatywę dla tradycyjnych wypieków.
Ciasto marchewkowe to propozycja dla osób, które dbają o zdrową dietę, ponieważ marchew wśród cennych odżywczych składników zawiera witaminę A, błonnik i przeciwutleniacze. Jeśli wzbogacić ciasto o orzechy, cynamon, imbir czy rodzynki, staje się jeszcze zdrowsze.
Jak mówi Mirosław Fucia, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej i prezes Spółdzielni Sielec, która słynie z produkcji marchwi, świętokrzyska marchew jest zdrowa i naturalna. Szczególnie ceniona jest ta, uprawiana w Niecce Nidziańskiej, czyli na obszarze powiatów kazimierskiego, pińczowskiego, buskiego, gdzie są urodzajne gleby. Dlatego właśnie uprawiana na tych glebach marchew smakuje wyjątkowo.
– Na naszą marchew są chętni nie tylko odbiorcy krajowi, ale i zagraniczni. W tym roku składają zamówienia na duże partie marchwi, a my wysyłamy ją na przykład do Rumunii. Odbiorcy oceniają, że nasz produkt jest najlepszy – dobry jakościowo i co bardzo ważne, smaczny – wyjaśnia prezes Fucia.
Ciasto marchewkowe
Składniki: 300 g startej marchewki, 200 g mąki, 150 g cukru, 3 jajka, 150 ml oleju roślinnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g rodzynek.
Sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20-23 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. W dużej misce należy wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, a następnie stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając. Dodać do mieszanki mokrą startą marchewkę oraz na przykład orzechy i rodzynki. Powoli dodawać suche składniki do mokrej mieszanki, mieszając aż do połączenia. Wlać ciasto do formy i piec przez około 40-50 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić.