Chociaż, jak mówi polskie przysłowie „Święty Michał wszystko z pól pospychał” jeszcze w październiku nie ustają prace na polach i zbiory w przydomowych ogrodach i na działkach. Październik to miesiąc ostatnich zbiorów warzyw, owoców, takich jak winogrona, a także orzechów.
Winogrona są w województwie świętokrzyskim coraz popularniejszą uprawą. Nie tylko w ogrodach działkowych. Wciąż przybywa u nas winnic. Nic dziwnego, że jest ogromne zapotrzebowanie na wiedzę o uprawie winorośli i prowadzeniu winnic.
Naprzeciw temu wychodzą między innymi zbliżające się Targi Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą się w styczniu 2026 roku w Targach Kielce.
Jednym z ważnych tematów, które będą podnoszone podczas wydarzenia odbywającego się 23 i 24 stycznia 2026 roku będzie uprawa winorośli. Druga edycja konferencji „Uprawa winorośli” będzie wydarzeniem skierowanym do osób zawodowo związanych z uprawą winorośli i produkcją wina – naukowców, praktyków, właścicieli winnic i doradców.
– Będzie się można dowiedzieć o najnowszych trendach w winiarstwie, poznać sprawdzone praktyki z Polski i zagranicy, a także skonfrontować własne doświadczenia z wiedzą ekspertów – mówi Jacek Kłudka, dyrektor targów TSW.
O problemie występowania raka bakteryjnego winorośli w Polsce i na świecie mówić będzie
dr inż. Janusz Mazurek z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Przedstawi aktualny stan wiedzy o raku bakteryjnym winorośli, jego biologii i rozprzestrzenianiu się oraz najskuteczniejszych metodach zapobiegania tej groźnej chorobie w polskich warunkach.
Integracja nowoczesnych form prowadzenia krzewów winorośli z tradycyjnymi praktykami czeskich winnic w warunkach chłodnego klimatu będzie tematem wystąpienia inż. Richarda Danko z Uniwersytetu Mendla w Lednicach, w Czechach. Jego wystąpienie będzie okazją do poznania czeskich doświadczeń w łączeniu tradycyjnych praktyk winiarskich z nowoczesnymi systemami prowadzenia krzewów, które mogą znaleźć zastosowanie również w Polsce.
O zarządzaniu wielkością i jakością plonów winorośli w warunkach zmieniających się warunków pogodowych opowie dr hab. Magdalena Kapłan z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, gdzie od lat prowadzi badania nad winoroślą i innymi gatunkami sadowniczymi. Specjalizuje się w fizjologii roślin, regulacji wzrostu, doborze podkładek oraz wpływie czynników środowiskowych i regulatorów na plonowanie. Wskaże praktyczne metody optymalizacji plonów w obliczu zmian klimatycznych i coraz częstszych zjawisk ekstremalnych, takich jak susze czy przymrozki.