Zebrane podczas spaceru popularne kurki, czyli piękne i smaczne żółte lub pomarańczowe grzyby mogą zainspirować do przygotowania szybkiego dodatku do obiadu. Jak go przyrządzić?
Kurki znaleźć można w lasach liściastych i iglastych od maja do listopada.
Składniki: łyżka klarowanego masła, około 300 g kurek, ząbek czosnku, łyżka posiekanej pietruszki, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Po oczyszczeniu i osuszeniu kurek przygotowujemy resztę składników. Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni i dodajemy wcześniej przygotowany czosnek. Dodajemy kurki i smażymy je maksymalnie 5-10 min. Kurki solimy dopiero na koniec smażenia. Gdy zrobimy to wcześniej, puszczą za dużo wody. Na sam koniec dodajemy pietruszkę i resztę ulubionych przypraw. Tak przygotowane smażone kurki możemy podawać z ziemniakami lub zjeść je na kromce świeżego pieczywa.