Olej w kuchni stosujemy jako dodatek do potraw, ale ten dodatek może także poprawić nasze zdrowie. Jak mówi Mariusz Roszkowski z Olejarni Zagłoby w Mikołowicach, olej wytworzony w małej olejarni jest wytwarzany metodą tradycyjną. Dokładnie tak, jak przed wiekami chłopi na wsiach go wytwarzali.
Bo warto wiedzieć, że olej był rarytasem, wyciskany był jedynie na specjalne okazje. Taki olej nie był i u nas nadal nie jest filtrowany, specjalnie czyszczony, a więc ma dużo więcej substancji zdrowotnych niż ten ze sklepu. Nasz olej ma krótką datę ważności.
W Olejarni Zagłoby w Mikołowicach olej tłoczy się z ponad 20 rodzajów ziaren. Od rzepaku, przez słonecznik, len, orzechy, dynię, lniankę.
– Ci konsumenci, którzy znają nasze oleje, po żadne inne nie sięgną – mówi Mariusz Roszkowski.
Jak mówi nasz ekspert, oleje naturalne to skarbnica zdrowia.
Na przykład olej rzepakowy jest bogaty w antyutleniacze, witaminę D3, nienasycone kwasy tłuszczowe i kwas oleinowy.
Olej lniany – bogaty w witaminę E, kwasy Omega3 i Omega6.
Olej słonecznikowy jest bogaty w witaminę E.
Olej musztardowy z gorczycy bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminę H oraz PP, C, K, E, A.
Olej z orzecha włoskiego – bogaty w witaminę B.
Olej z orzecha laskowego – w 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera witaminy A, C oraz E, witaminy z grupy B, a także niezbędne aminokwasy i minerały, takie jak cynk, fosfor, kobalt, wapń, sód oraz żelazo.
Olej z pestek moreli jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, B oraz E.
Olej z czarnuszki składa się w 75% z nienasyconych kwasów tłuszczowych.