Na świętokrzyskich polach dobiega końca zbiór ziemniaków odmian średnio wczesnych i późnych. Między innymi Tajfun, Jurek, Otolia, Astana, Meluzyna czy Jelly – ziemniaki najlepszych i najsmaczniejszych w naszym regionie ziemniaków goszczą już na talerzach. To odmiany, które najlepiej udają się u nas na polach.
Jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni, ziemniaki odmiany tajfun nadają się na frytki, robi się z nich chipsy, sałatki, produkty mrożone, można przerabiać je na purre, placki czy pyzy. Polecane są do produkcji ekologicznej, ze względu na jego wysoką odporność na choroby wirusowe.
Jak przebiega ostatni etap zbiorów ziemniaków?
– Według danych z naszego monitoringu, wykopać trzeba jeszcze około 3 procent upraw średnio wczesnych i 36 procent upraw późnych – mówi Agnieszka Pietrzak, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
I dodaje: – Zbiory ziemniaków średnio wczesnych trwają jeszcze na polach w powiatach: buskim, kazimierskim i ostrowieckim, natomiast wykopki ziemniaków odmian późnych prowadzone są w powiatach: buskim, kazimierskim, opatowskim, sandomierskim, starachowickim i włoszczowskim.
Przypomnijmy, że powierzchnia uprawy ziemniaków odmian średnio wczesnych wyniosła w tym roku w województwie świętokrzyskim 4 477 hektarów, zaś ziemniaków odmian późnych 2 086 hektarów.