W październiku trwa zbiór dyni, warzywa, które nie tylko pięknie wygląda dzięki swoim intensywnie pomarańczowym i żółtym barwom, ale także pysznie smakuje i jest proste w uprawie. Niektóre osiągają gigantyczne rozmiary. Ile waży największa dynia w tym roku?
Może być jadalna albo ozdobna. Najlepiej urośnie w dobrze nasłonecznionym miejscu, z żyzną, przepuszczalną glebą, gdzie ma dużo miejsca do rozwoju i odpowiednio dużo wody.
Uniwersalnie wykorzystać można w kuchni odmiane hokkaido o intensywnie pomarańczowej skórce i zwartym, słodkawym miąższu. To dynia najczęściej spotykana na polskich stołach.
Dynia piżmowa, kształtem przypominająca gruszkę ma jasny, kremowy miąższ i lekko orzechowy posmak.
Z kolei dynia makaronowa po upieczeniu rozpada się na pasma przypominające spaghetti i będzie idealna dla fanów nisko węglowodanowych potraw.
Dynia olbrzymia wyrasta do ogromnych okazów. Takie właśnie prezentuje się w październiku w konkursach.
Organizatorzy polskiego konkursu Dynia Fest 2025 Dobrowianka pochwalili się dynią, która w tym roku w rywalizacji 11 gigantów zajęła pierwsze miejsce, osiągając wagę 603,5 kilograma.
Z kolei w brytyjskim hrabstwie Hampshire do Księgi Rekordów Guinnessa trafiła dynia, uznana za największą na świecie. Ważyła aż 1279 kilogramów.