Wbrew nazwie nie z rydzów, a z lnianki siewnej wycisnąć można podbijający rynek zdrowia olej rydzowy. Ma tyle wartości zdrowotnych, że powiedzenie „zdrowy jak rydz” ma tu swoje najlepsze uzasadnienie. Tłoczony na zimno ma uznanie ze względu na cenne właściwości zdrowotne oraz poprawiające urodę. W codziennym użyciu jest w kuchni.
– Olej rydzowy produkowany jest metodą tradycyjną, taką jak robili to nasi przodkowie. Jest nieoczyszczony, niefiltrowany, a więc ma dużo więcej wartości niż olej kupowany w sklepie. Ten pozyskiwany z nasion lnianki siewnej ma na Ponidziu najdłuższą tradycję. W przeszłości nie był dostępny na co dzień, lecz podawany na przykład na święta. Wbrew pozorom nie jest wytwarzany z grzybów rydzów, ale z nasion lnianki siewnej, które mają rudy kolor – mówi Mariusz Roszkowski z Olejarni Zagłoby w Mikołowicach.
Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a ze względu na wysoką zawartość kwasów omega 3 działa przeciwzapalnie i wspiera układ nerwowy. Ma też cenne witaminy, w tym witaminę E, która chroni komórki przed uszkodzeniem.
W kuchni jest niezastąpiony, ale nie jest odpowiedni do smażenia czy pieczenia. Sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów czy past.
Ma zastosowanie także w kosmetyce, gdzie bywa używany jako naturalny balsam do ciała, nawilżający i regenerujący skórę.Może okazać się pomocny łagodzeniu objawów refluksu, zmniejszając uczucia pieczenia i bólu podczas przełykania. Warto dodać, że olej rydzowy na refluks jest lekkostrawny i nie obciąża układu pokarmowego. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym może też wspierać zdrowie wątroby, chroniąc jej komórki wątroby przed uszkodzeniami i wspomagając procesy regeneracji komórek.
Regularne spożywanie oleju rydzowego niesie ć korzyści dla układu krążenia, obniżając poziomu cholesterolu LDL oraz podwyższając cholesterol HDL, przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Zapobiega też powstawaniu zakrzepów krwi.
Dobrze wpływa na system nerwowy, łagodząc objawy stresu i zmęczenia.