Kilogram na miesiąc, czyli 12 kilogramów rocznie – tyle jabłek zjada w Polsce każdy z nas. Jabłka są u nas wciąż najchętniej wybieranymi owocami. Nic dziwnego, ponieważ to bogate źródło witamin i minerałów budujących odporność organizmu, zalecane osobom dbającym o szczupłą sylwetkę. Przyrządza się z nich soki, musy, a nawet chipsy.
Moda na chipsy z jabłek trwa od kilku lat, ponieważ ta wygodna i smaczna przekąska poprawia trawienie, zastępujące słodycze i pozbawia uczucia głodu.
Wśród producentów nowoczesnych przekąsek z jabłek jest firma Pola.
– Jabłka mają obecnie bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Robimy z nich frytki, płatki i kostki z jabłek, suszone jabłka, chipsy, ponieważ tak wysuszone jabłka pozbawione gniazd nasiennych są chrupkie, mają szereg wartości odżywczych, a jabłka, z których są wytwarzane smakują i małym i dużym konsumentom – mówi Karolina Piwowarska.
Chipsy z jabłek to produkt dla wszystkich konsumentów, którzy poszukują zdrowej, niedrogiej żywności.
– Chipsy z jabłek warto wprowadzić do diety zwłaszcza w zimie, kiedy dostęp do świeżych owoców jest ograniczony. Są świetnym zamiennikiem słodyczy, zmniejszają ryzyko rozwoju próchnicy, przeziębień – wyjaśnia Karolina Piwowarska.
Owoce suszone mają też silne właściwości probiotyczne, sprzyjające budowaniu flory bakteryjnej jelit. Smakują zwłaszcza jako dodatek do owsianki, kaszy jaglanej, mięsa oraz deserów.