czwartek, 9 października 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Kiszenie kapusty wczoraj i dziś

Marzena Smoręda
2025-10-09 11:49
4 min. czytania
A A
Kiszenie kapusty wczoraj i dziś

źródło: Canva

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Kiszenie kapusty to ważny jesiennym rytuał, kultywowany od wieków na świętokrzyskiej wsi. Dawniej kapustę kiszono głównie biednych domach, gdzie obok, ziemniaków, grochu, fasoli stanowiła ona przez zimę podstawę wyżywienia. Obecnie moda na zdrową kiszonkę panuje i na wsi, i w miastach, a wynika przede wszystkim ze świadomości cennych walorów zdrowotnych tego warzywa. 

– Dawniej kiszenie stanowiło prawdziwy rytuał, dzisiaj, niestety, niewielu z nas wie, jak to naprawdę było – mówi etnolog i kulturoznawca dr Alicja Trukszyn, autorka książek dokumentujących bogactwo obrzędów i zwyczajów ludowych, między innymi „Kalendarza zwyczajów ludowych. Świętokrzyski rok agrarny”.

Czytaj również

Szybki przepis smażone kurki

Szybki przepis na smażone kurki

2025-10-06
Ciasto marchewkowe / Fot. Canva

Ciasto marchewkowe smaczne i zdrowe

2025-10-01

Kiszenie odbywało się zawsze na zakończenie prac polowych i było powodem do rodzinnych i sąsiedzkich spotkań. Był to wesoły czas, bo mieszkańcy wsi spotykali się, razem pracowali, rozmawiali, śpiewali, plotkowali.

Kiszenie kapusty skupiało w kuchni całą rodzinę, przyjaciół, a nawet sąsiadów i każdy jego uczestnik miał wyznaczone zadanie. Praca odbywała się w kuchni, która zawsze była największą izbą w całym domu. Było w niej miejsce na duży stół, łóżka do spania, piec chlebowy i kuchnię do gotowania, ławy, święty kącik i kredens.

– Do kiszenia kapusty potrzebna była solidna, drewniana beczka, którą trzeba było dokładnie sprawdzić i przygotować. W tym celu wybierano beczkę z drewna dębowego lub inne drewno z drzewa liściastego. Niekiedy wysokość takiej baryłka sięgała nawet dwóch metrów. Dlatego do przygotowania tak dużej ilości przetworu potrzebnych było wiele osób – mówi etnolog.

Beczkę najpierw napełniano wodą, aby sprawdzić czy nie przecieka, a następnie dokładnie myto, szorowano i wyparzano wrzącą wodą. Do środka beczki wrzucano rozgrzane w ogniu kamienie i nakrywano ją lnianym płótnem, aby dokładnie ją odkazić. Podobnie postępowano z balią i ubijakiem do kapusty.

– Przyniesioną ze stodoły kapustę obierano z brudnych i uszkodzonych liści, i rozkrawano główki, usuwano głąby i drobno siekano. Poszatkowaną kapustę posypywano solą i dodawano do niej: marchew, nasiona kopru, gałązki wiśni lub dębu, ziarna pieprzu, liście chrzanu, także kromkę chleba, jagody jałowca i winne jabłka. Kapustę z dodatkami układano w beczce warstwami, a każda warstwa ubijana była gołymi nogami, najczęściej dziewcząt. Zanim jednak ją deptano, stopy trzeba było dokładnie wymyć – czasem nawet w trzech albo czterech misach wody i wysuszyć – wyjaśnia Alicja Trukszyn.

Deptanie kapusty było ciężką i czasochłonną pracą wymagającą ogromnej siły fizycznej, bo każdą warstwę deptano do chwili, aż wytworzył się sok. Beczki wypełniano po sam brzeg.

Po skończonej pracy i wysprzątaniu izby wszyscy biorący udział w zajęciu siadali do wspólnego posiłku, który musiał być z kapusty – głównie podawano gołąbki, kapustę z grochem i skwarkami lub kapuśniak. Popularne były krótkie kluski z kapustą i bedkami, czyli dzisiejszymi łazankami.

Po kilku dniach, gdy można było już zaobserwować, że kapusta zaczyna się kisić, za pomocą długiego, drewnianego kija nakłuwano ją, co pozbawiało główkę kapusty goryczy.

Beczka musiała stać w ciepłym miejscu przez tydzień – najlepiej przy piecu lub za nim, bo ciepło przyspieszało kiśnięcie. Po tygodniu przenoszono beczkę do komory i kapustę jeszcze raz ugniatano, przykrywano płócienną ściereczką oraz drewnianą pokrywką i przygniatano kamieniem.

– Tak przygotowana mogła stać w beczce do następnego lata, a przez całą zimę była podstawą żywienia rodziny. Przygotowywano z niej najczęściej zupy, ale zdarzały się także surówki, zaś w bogatszych domach czasem robiono gołąbki z dodatkiem kaszy i skwarków. Kwas, wytwarzał się w czasie kiśnięcia, był wykorzystywany głównie do zakwaszania barszczu i żuru – w świętokrzyskiej chałupie, ze względu na biedę, nic nie mogło się zmarnować – mówi Alicja Trukszyn.

Najczęściej praca kończyła się tańcami przy dźwiękach harmonijki, skrzypiec lub harmonii. Po zabawie, umawiano się na kiszenie w domach sąsiadów. Z kiszeniem kapusty wiązało się wiele przesądów, jeden z nich mówił, że dziewczyna, która zostanie wybrana przez mężczyzn do deptania kapusty niebawem wyjdzie za mąż i będzie dobrą gospodynią.

Współczesne gospodynie najczęściej kiszą kapustę w słoikach. To sposób prostszy i bardziej wygodny w małych mieszkaniach. Jednak bez względu na to, czy kisimy w beczce, czy w słoiku, przepis na kiszonkę jest niezmieniony i niezmiennie cieszyć się można smakiem domowych przetworów przez cały rok.


RADIO KIELCE - news.google.com
RADIO KIELCE - PROGNOZA POGODY WEDŁUG MARKA STEFAŃCA

Tagi: PRZEPISY

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Szybki przepis smażone kurki

Szybki przepis na smażone kurki

2025-10-06
Ciasto marchewkowe / Fot. Canva

Ciasto marchewkowe smaczne i zdrowe

2025-10-01
Grzyby zawładnęły targowiskiem

Grzyby do zup, sosów, na patelnię i do marynaty

2025-09-25
Zapiekane kaszoki od Skorzeszanek

Zapiekane kaszoki od Skorzeszanek

2025-09-25
Kotlety z topinamburu w sosie borowikowym

Kotlety z topinamburu w sosie borowikowym

2025-09-24
Gołecki z kaszy jaglanej w rosole

Gołecki z kaszy jaglanej w rosole

2025-09-22
Zalewajka na zakiszonej żytniej mące

Zalewajka na zakiszonej żytniej mące

2025-09-17
Ziemniaki w mundurkach nadziane wędzonką

Ziemniaki w mundurkach nadziane wędzonką

2025-09-17

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.