Na świętokrzyskich polach trwają zbiory kukurydzy, która w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność wśród upraw. Kukurydza przeznaczona na zielonkę już zjechała z pól, natomiast zbiory kukurydzy na ziarno dopiero się rozpoczynają. Warto podkreślić, że Polska jest jej trzecim producentem w Unii Europejskiej.
Powierzchnia uprawy kukurydzy na zielonkę wyniosła w tym roku w województwie świętokrzyskim 7 978 hektarów. Największy areał dotyczył powiatów jędrzejowskiego i opatowskiego, natomiast najmniejszy powiatu kazimierskiego – ocenił monitoring Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Szacunkowy plon w dt na ha wyniósł w tym roku w przypadku kukurydzy na paszę 554.
Tradycyjnie późne zbiory kukurydzy na ziarno właśnie się rozpoczęły. Areał do zbiorów wynosi w tym roku 24 111 hektarów. Największy areał dotyczy powiatu buskiego, gdzie do zbioru jest plon z powierzchni 4 090 hektarów.
Do tej pory zebrano 12 procent upraw.
Szacunkowy plon w dt na ha wyniesie w tym roku w przypadku kukurydzy na ziarno jak dotąd 79.
Skąd taka popularność w uprawie kukurydzy?
Wynika nie tylko z wysokiego plonowania, ale i wszechstronnego wykorzystania. Kukurydza wykorzystywana jest na ziarno, na kiszonkę czy na biomasę, co przekłada się na opłacalność jej uprawy. Zmiany klimatyczne sprzyjają uprawie kukurydzy na nowych terenach, a rozwój rynków zbytu, zwłaszcza na paszę, żywność i biopaliwa, napędza popyt.
Kukurydza wykorzystywana jest na paszę, gdzie jest kluczowa w żywieniu zwierząt, jako kiszonka lub pasza treściwa. Stanowi żywność dla człowieka – wykorzystywana jest do produkcji płatków śniadaniowych, mąki, krochmalu, oleju, a także jako produkt bezglutenowy. Sięga po nią przemysł spożywczy, spirytusowy, piwny, skrobiowy i papierniczy. Stanowi ważną biomasę do produkcji biogazu.
Polska zaliczana jest do grona największych producentów zbóż w Unii Europejskiej. Zajmujemy trzecie miejsce, po Francji i Niemczech, wśród krajów członkowskich pod względem uzyskiwanych zbiorów.