Od lata do późnej jesieni trwa sezon na zbiór jabłek. Co można z nich przyrządzić, aby smak i zapach zatrzymać przez całą zimę? Można je marynować, kisić, suszyć, smażyć, przerabiać na sok, mus, przecier, zupy, lody, dodawać do wytrawnych i słodkich dań. Można nawet zrobić z jabłek… musztardę.
Musztarda jabłkowa ma w swoim składzie obok gorczycy, octu, kurkumy czy pieprzu mus jabłkowy lub kawałki jabłek. Mieszając te składniki powstaje smak słodko-kwaśny z ostrymi nutami, który dobrze komponuje się z serami, wędlinami i mięsami. Można ją przygotować samodzielnie, np. smażąc jabłka i łącząc je z przyprawami i gorczycą.
Musztarda jabłkowa wytwarzana w Manufakturze Anety w Gospodarstwie Sadowniczym państwa Grochowskich w powiecie staszowskim. Otrzymała ona jedną z nagród głównych w 24. edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w bieżącym roku w Tokarni, gdzie poznać można było najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe regionu świętokrzyskiego.
Jak przyrządzić musztardę jabłkową w domu?
Składniki: 800 g pieczonych kwaśnych jabłek, 120-150 g gorczycy żółtej, 80 g octu jabłkowego, 9-10 g j soli kłodawskiej, 80 g-100 g miodu lipowego, 1 płaska łyżeczka kurkumy.
Sposób przygotowania: Miksujemy jabłka na mus i dodatkowo przecieramy je przez sito. Gorczycę mielimy na mąkę. Zmiksowane jabłka mieszamy z gorczycą i octem jabłkowym. Wkładamy do szklanego naczynia, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie dodajemy: miód, sól i kurkumę. Można dodać też octu jabłkowego. Miksujemy ponowie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się połączyły. Przekładamy do małych słoiczków. Trzymamy w lodówce lub w chłodnym miejscu.