Jak, co i w jakiej ilości jeść? Zasady są proste – pół talerza warzyw i owoców, ćwierć talerza produktów zbożowych i ćwierć talerza produktów białkowych – nowy Talerz Zdrowego Żywienia bez liczenia kalorii, czy ważenia porcji zapewni zdrowe żywienie na cały dzień.
Według nowych zaleceń dietetyków wystarczy podzielić talerz na części, na których znajdą się różne grupy produktów do spożycia w ciągu dnia, aby bez liczenia kalorii czy ważenia porcji prawidłowo skomponować posiłki pod względem ich jakości i ilości.
To wystarczy, aby zachować właściwe proporcje produktów w posiłkach i tym samym ułatwić zachowanie dobrej i zdrowej diety.
Jeśli przyjąć ze talerz obrazuje dzienną prawidłowo skomponowaną ą dietę, to powinny się na nim naleźć warzywa, owoce, produkty zbożowe i produkty białkowe. W jakich ilościach?
- ½ talerza powinna być zajęta przez kolorowe warzywa i owoce – najlepiej z przewagą warzyw.
- ¼ talerza powinny zajmować produkty zbożowe, przede wszystkim pełnoziarniste, jak grube kasze (np. pęczak), razowy chleb czy brązowy ryż.
- ¼ talerza powinny zajmować produkty białkowe – ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, nabiał oraz w mniejszych ilościach chude mięso, a także orzechy.
Uzupełnieniem tej diety musi być niewielka ilość tłuszczu pochodzenia roślinnego, jak oliwa z oliwek, zdrowe oleje, prawidłowe nawodnienie, ograniczenie spożycia soli, a także zmniejszenie konsumpcji cukru i produktów wysoko przetworzonych.
Jak mówi Katarzyna Gubała, ekspert kuchni roślinnej, należy zwrócić uwagę nie tylko na prawidłowe komponowanie dziennej diety, ale i wykorzystanie w niej roślin, których mamy ogromne bogactwo. – Warto zwrócić uwagę choćby na fasole, której mamy w Polsce ponad 20 odmian. To cenne źródło białka, którym z powodzeniem możemy zastąpić białko zwierzęce. Jeśli do tego dołożyć soczewicę i kaszę w przeróżnych odmianach – nietrudno będzie zapełnić ¼ dziennego zdrowego talerza żywienia – mówi ekspertka.
Talerz Zdrowego Żywienia daje jasny komunikat: „Jedz więcej, jedz mniej, zamieniaj”. Takie proste i przystępne podejście zachęca do świadomego odżywiania i budowania dobrych nawyków.
- Jedz więcej oznacza – więcej warzyw, owoców, pełnoziarnistych zbóż, nasion roślin strączkowych, zdrowych tłuszczów.
- Jedz mniej oznacza – mniej czerwonego mięsa, produktów wysoko przetworzonych, cukru, soli i tłuszczów nasyconych.
- Zamieniaj – oznacza zamianę słodkich napojów na wodę, a białego pieczywa na pełnoziarniste.
Model Talerza Zdrowego Żywienia przygotowano na podstawie przeglądu badań naukowych dotyczących wpływu diety na zdrowie człowieka.