Kończą się odłowy karpi – teraz czas na oczyszczanie. Hodowcy przystępują do pracy, by zdążyć przed wigilią Bożego Narodzenia. Cały chów karpia zajmuje trzy lata. Wymaga odpowiednich warunków, wiedzy i dużej siły, ale także kilkukrotnych odłowów i zmian lokacji.
Ryby odławia się kiedy jest chłodno, a nawet mroźno – wyjaśnia Wacław Szczoczarz, prezes Lokalnej Grupy Rybackiej Świętokrzyski Karp, który posiada 180 ha stawów w Rytwianach, w powiecie staszowskim.
– Cieplejsze temperatury wpływają na ich zachowanie, ryby skaczą przez sieci, wyrywają się. Odławianie ryb potrwa do 15 listopada – opowiada.
Odłowione sztuki są selekcjonowane. Nie wszystkie trafiają do handlu. Te, które nie osiągnęły odpowiedniej wagi są wkładane do zimochowów, zaś te przeznaczone na sprzedaż trafiają do magazynów.
– Tam z wykorzystaniem specjalnej płuczki ryby się czyszczą. Napowietrzana woda stale przepływa przez magazyny. Dzięki temu mięso wypłukuje się z tego specyficznego zapachu mułu, jest smaczne, jędrne i zdrowe – wyjaśnia hodowca.
Płukanie trwa od odłowów do samych przedświątecznych wyłowień. W tym okresie ryby już nic nie jedzą, bo zapadają na zimę w letarg. Ich procesy życiowe ulegają naturalnemu spowolnieniu. Wykorzystują wtedy nadmiar tłuszczu przybranego wiosną i latem, a co za tym idzie, są chudsze, a przez to smaczniejsze.
Karp to tradycyjne danie wigilijne. Zaliczany jest do ryb średniotłustych, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, które mają właściwości poprawiające pamięć oraz zmniejszające ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Ponadto, karp jest źródłem witamin z grupy B, łatwo przyswajalnego białka i minerałów takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo i sód.









![GKS KATOWICE - KORONA KIELCE [ZAPIS RELACJI] - Radio Kielce 18.10.2025. Kielce. Mecz 12. kolejki PKO BP Ekstraklasy: Korona Kielce - Górnik Zabrze / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce](https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2025/10/5J5A7985-350x250.jpg)




