Bez marchwi – warzywa powszechnie uprawianego na świecie ze względu na zdrowotne właściwości, trudno wyobrazić sobie codzienne menu.
Niezbędna dla wzroku witamina A, witaminy K i C, błonnik, potas to tylko niektóre cenne wartości marchwi, niezbędnej dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Jeśli dodać do tego zdrowy batat – słodki ziemniak ceniony za swoje walory smakowe i odżywcze, z witaminami A i C, potasem, błonnikiem i antyoksydantami – łatwo zrozumieć, dlaczego taki duet warto wprowadzić do kuchni.
Co można przyrządzić z marchwi i batata? Pyszną zupę-krem polecaną przez ekspertów z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Krem z pieczonej marchwi i batata
Składniki: 5 średnich marchwi, 1 średni batat, 1 mały seler, 2 średnie korzenie pietruszki, 1 mały por, 1,5 l wody, 6 łyżeczek jogurtu naturalnego, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól do smaku, pieprz do smaku, tymianek, bazylia, papryka słodka, natka pietruszki do smaku.
Sposób przygotowania: Warzywa umyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry grubości około 5 mm. Do garnka wrzucić 1 marchew, seler, pietruszkę, pora, liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Pozostałe warzywa – marchewkę i batata – ułożyć na blaszce, posypać przyprawami, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości przez 30 minut w temperaturze 220°C – warzywa można również upiec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Upieczone warzywa wrzucić do gotującego się bulionu i gotować przez 10 minut. Następnie garnek zdjąć z palnika i wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Całość zblendować na gładką masę. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki.
Przepis: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.












