Naturalne żury, barszcze i zakwasy, a także kwas chlebowy, sok z kapusty kiszonej to między innymi produkty wytwarzane w małej, rodzinnej firmie braci Adama i Antoniego Piskorków pod nazwą Manufaktura Żuru i Barszczu. Są na topie, bo klienci poszukują naturalnie fermentowanych, zdrowych produktów.
Wśród wystawców na Targach Marek Własnych w Kielcach Manufaktura Żuru i Barszczu prezentowała swoje produkty Manufaktura Żuru i Barszczu. Właściciele bracia Piskorkowie Adam i Antoni produkują je z pasją i zaangażowaniem w małej, rodzinnej firmie w zachodniej Małopolsce, a ta tradycja sięga kilku pokoleń.
– Są wytwarzane w oparciu o naturalne składniki, w czasochłonnym procesie fermentacji. Tym, co nas wyróżnia, jest nasz oryginalny zakwas, który wyprowadzany jest nieprzerwanie w naszej rodzinnej piekarni od ponad 80 lat – mówi właściciel.

Właściciele z załogą robią to, na czym najlepiej się znają i czego poszukują klienci.
Jak mówią, obecnie jest moda na produkty tradycyjne, regionalne, o naturalnym składzie. Taki zakwas, żur, można oczywiście zrobić samemu w domu, ale zawsze jest pewne ryzyko, że produkt nie uda się. My gwarantujemy najlepszą jakość.
– Nasz żur jest produkowany na zakwasie, który pochodzi z naszej rodzinne piekarni działającej od ponad 80 lat. Do naszego żuru używamy polskich mąk razowych i świeżego czosnku, całość powstaje w kilkudniowym procesie fermentacji – mówi właściciel.














