Cytryny, mandarynki, pomarańcze i grejpfruty, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym często włączane są do diety ze względu na bogactwo cennych witamin, wzmacniających odporność organizmu.
Dlaczego o tej porze roku tak chętnie sięgamy po cytrusy? – Ponieważ pięknie pachną, a zawarte w nich olejki eteryczne odprężają i poprawiają nasze samopoczucie. Mają działanie zasadowe, czyli przywracają równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, oczyszczają z toksyn, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Warto je spożywać szczególnie w chłodnej porze roku, kiedy kończy się sezon na owoce krajowe – mówi Michał Markowicz, wielki autorytet na scenie gastronomicznej.
Znany kucharz poleca o tej porze roku cytrusy pod każdą postacią. My prezentujemy pomarańczowy koktajl z kurkumą.
Składniki: 1 marchew, ½ pomarańczy, 1/2 banana, 1 łyżka nasion chia, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańczę i banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce i warzywa włożyć do blendera. Dodać nasiona chia i kurkumę. Wszystkie składniki zmiksować.














