czwartek, 30 października 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Rozgrzewający rosół – król na tradycyjnym stole

Marzena Smoręda
2025-10-30 13:01
2 min. czytania
A A
Rozgrzewający rosół – król na tradycyjnym stole

źródło: canva.com

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Jakie danie na rozgrzewkę? Najlepsze są gorące zupy, a wśród nich na pierwszym miejscu rosół. W czym tkwi jego popularność?

Rosół jest symbolem domowej kuchni, a swoje korzenie ma w polskiej tradycji kulinarnej. Podawany na niedzielne obiady, bardzo dobrze sprawdza się i smakuje wyjątkowo w chłodną porę roku.

Czytaj również

Pomarańcze, cytryny i grejpfruty w roli głównej

Pomarańcze, cytryny i grejpfruty w roli głównej

2025-10-28
Napój z jarmużem i jabłkiem na zdrowe śniadanie

Napój z jarmużem i jabłkiem na zdrowe śniadanie

2025-10-21

Rosół to nic innego jak wywar z mięsa i warzyw, odpowiednio doprawiony solą i pieprzem z dodatkiem makaronu.

Jak przygotować smaczny rosół? Warto wiedzieć, że na jego przygotowanie potrzeba sporo czasu.

Rosół trzeba gotować przynajmniej przez 2-3 godziny. Długo, ponieważ tylko w ten sposób można uzyskać bogaty smak i aromat z mięsa i warzyw. Jeśli sporządzamy rosół na mięsie drobiowym, wystarczy 1,5-2 godziny gotowania, ale mięso wołowe wymaga dłuższego czasu gotowania – nawet 4 godzin, dlatego, że tak długi czas pozwala na rozkład kolagenu w mięsie, co nada rosołowi gładką konsystencję i intensywny smak. Warto również pamiętać, że im starsze mięso, tym dłużej powinno się gotować, aby uzyskać optymalny smak i aromat.

Składniki: 1 kg mięsa, najlepiej mieszanego, włoszczyzna – 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 cebula, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, 3 litry wody.

Sposób przygotowania: Dokładnie umyć mięso i pokroić je na kawałki. Umyć i obrać warzywa. Umieść pokrojone mięso w dużym garnku i zalać je zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, zebrać szumowiny. Dodać wszystkie warzywa i liść laurowy oraz ziele angielskie. Na małym ogniu gotować rosół przez kilka godzin. Następnie przecedzić rosół przez sitko lub gazę. Doprawić rosół solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać świeżo posiekany czosnek dla intensywniejszego aromatu. Rosół najlepiej podawać gorący z makaronem lub kluskami lanymi, posypany świeżą natką pietruszki.


RADIO KIELCE - news.google.com
RADIO KIELCE - PROGNOZA POGODY WEDŁUG MARKA STEFAŃCA

Tagi: PRZEPISY

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Pomarańcze, cytryny i grejpfruty w roli głównej

Pomarańcze, cytryny i grejpfruty w roli głównej

2025-10-28
Napój z jarmużem i jabłkiem na zdrowe śniadanie

Napój z jarmużem i jabłkiem na zdrowe śniadanie

2025-10-21
Domowa wegeta do smaku i na zdrowie. Jak ją zrobić?

Domowa wegeta do smaku i na zdrowie. Jak ją zrobić?

2025-10-21
Co można przyrządzić z jabłek? Smaczną musztardę!

Co można przyrządzić z jabłek? Smaczną musztardę!

2025-10-16
Kiszenie kapusty wczoraj i dziś

Kiszenie kapusty wczoraj i dziś

2025-10-09
Szybki przepis smażone kurki

Szybki przepis na smażone kurki

2025-10-06
Ciasto marchewkowe / Fot. Canva

Ciasto marchewkowe smaczne i zdrowe

2025-10-01
Grzyby zawładnęły targowiskiem

Grzyby do zup, sosów, na patelnię i do marynaty

2025-09-25

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.