Wystarczy kwadrans, aby z kilku jajek i owocu awokado oraz szczypiorku przygotować zdrową i pyszną pastę na kanapki. Podajemy sprawdzony przepis na danie uwielbiane także przez dzieci.
Jaja to nieocenione w żywieniu źródło białka oraz witamin A, D, E, K, z grupy B i cennych minerałów, takich jak fosfor, magnez, żelazo, cynk, selen, nie brakuje tez zachwytów nad awokado –bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów.
Dla wzbogacenia pasty w witaminę C warto posypać ją drobno posiekanym szczypiorkiem, który uchodzi za strażnika odporności i działa antybakteryjnie. Pomaga też w trawieniu. Jesienią i zimą łatwo go wyhodować w ogródku na parapecie.
Składniki: 4 duże jajka, 1 dojrzałe awokado, 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżka szczypiorku, szczypta soli, pieprzu, suszonego czosnku.
Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i obrać. Awokado umyć, miąższ oddzielić od skórki i pestki. Jajka i miąższ awokado rozdrobnić za pomocą widelca lub blendera. Dodać majonez, posiekany szczypiorek i przyprawy, całość wymieszać.
Przepis: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.














