Przepis pochodzi od babci pani Janiny i jest popularny wśród mieszkańców Skalbmierza i okolic i podawane na stół nie tylko w Wigilię czy w okresie Wielkiego Postu. Niektórzy mieszkańcy podają je jako danie obiadowe, zwłaszcza jesienią, gdy grzybów i fasoli jest pod dostatkiem.
Składniki: 40 dag fasoli, 2 garści suszonych grzybów leśnych, 1/2 l zakwasu kiszonego żytniego, 1 cebula, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Fasolę moczyć w chłodnej przegotowanej słonej wodzie przez 8 godzin. Wodę z fasoli odcedzić i nalać świeżej, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny do miękkości. Następnie odcedzić. Grzyby zalać wodą, moczyć kilka godzin. Odlać wodę, nalać świeżej i gotować. W trakcie gotowania dodać przekrojoną na pół cebulę, posolić i gotować do miękkości (czas gotowania uzależniony od rodzaju grzybów). Dodać 0,5 l zakwasu, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Fasolę nakładać na talerze, wlać barszcz grzybowy wraz z grzybami.
Przepis podała: Janina Sikorska Borek ze Skalbmierza.














