Badania pokazują, że prawie 1/3 żywności jest marnowana. To nie tylko strata pieniędzy, ciężkiej pracy rolników, ale i obciążenie środowiska psującymi się resztkami jedzenia i wytwarzającymi się gazami cieplarnianymi. Jak temu zaradzić?
Jak informuje Joanna Stefańczyk z ŚODR, jednym z dobrych sposobów zapobiegania marnowaniu żywności jest zasada 4P. Na czym polega?
Minimalizowaniu marnotrawstwa służy skutecznie kilka prostych zasad, wśród których są:
- Planowanie zakupów
- Przetwarzanie żywności w celu przedłużenia jej trwałości
- Przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach
- Podzielenie się zbędną ilością żywności
Jeśli więc zastanawiamy się, jak wpłynąć na codzienne życie i racjonalnie gospodarować żywnością, a także jak oszczędzać środowisko, warto zapamiętać zasadę 4P – informuje Joanna Stefańczyk z ŚODR.
Warto dodać, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które od 2022 roku propaguje zasadę 4P interesuje zagadnieniem nie tylko obywateli, ale i środowiska naukowe, biznesowe, organizacje pozarządowe i rolnicze.














