Barszcz czerwony z ziemniakami króluje na stołach naszego regionu od wieków. Między innymi, że jest to danie smaczne i tanie. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, a składniki zawsze są pod ręką, bo ziemniaki i buraki uprawia się w wielu ogródkach. Przepis na barszcz czerwony z ziemniakami jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Składniki: 1/2 kg buraków, 30 dag boczku, 4 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 10 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 łyżki śmietany wiejskiej lub koneckiej 24%, 3 łyżki mąki, 1 szklanka zakwasu z buraków, majeranek, sól, pieprz, 1 łyżka cukru, 1,5 kg ziemniaków, 20 dag boczku, 1 cebula, sól, olej do smażenia
Sposób przygotowania: Buraki obrać i pokroić w półplasterki lub paski, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotować, aż buraki zmiękną. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody. Zawiesinę dodać do barszczu razem z majerankiem. Następnie dodać zakwas z buraków, doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Zaprawić śmietaną. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć jeszcze przez chwilę. Ziemniaki potłuc, dodać do nich usmażony boczek z cebulą i wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki podawać z barszczem.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach.














