Nic tak jesienią dobrze nie rozgrzewa i nie dodaje energii do działania, jak kapusta z grochem. Danie zachęcające nie tylko swojskim smakiem, zapachem, ale i prostotą składników i wykonania. – Do wykonania michy grochu z kapustą potrzeba naprawdę niewiele – mówią gospodynie z Rykoszyna w powiecie kieleckim.
Łupany groch, kiszona kapusta, ziemniaki, trochę warzyw, przypraw i boczku wystarczy, aby jesienią czy zimą przygotować danie kaloryczne, dające sporo energii do pracy. Jak zrobić groch z kapustą?
Składniki: 1 kg kapusty, ½ kg grochu łupanego (zalanego wodą), ½ kg ziemniaków, 2 duże cebule, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, 2 marchewki, 1 pietruszka, 15 dag słoniny, 15 dag boczku.
Sposób przygotowania: Groch zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Po napęcznieniu ugotować tak, by ziarna całkowicie się rozpadły. Kapustę ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną rozbić tłuczkiem. Ziemniaki ugotować razem z warzywami i przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę oraz boczek, słoninę. Boczek i słoninę usmażyć na skwarki. Do gorącego tłuszczu dodać cebulę i zeszklić. W osobnym naczyniu połączyć wszystkie składniki. Rozbić dodatkowo tłuczkiem i doprawić do smaku.
Przepis podało: Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Rykoszynie.














