Zupa z kiszonych ogórków to jedna z ulubionych zup dzieci i dorosłych. Jeśli jeszcze zblendować ją na aksamitne danie, dostarczy nie tylko witamin, mikro- i makroelementów tak potrzebnych organizmowi w chłodnej porze roku, ale i wspaniałych smakowych doznań. Jak ją wykonać radzą eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Przypomnijmy, że kiszonki wspierają pracę układu pokarmowego, układu odpornościowego, zawierają silne przeciwutleniacze, czyli witaminy A, C, E, są źródłem witaminy B2 i PP, są źródłem wielu składników mineralnych, obniżają poziom cholesterolu i poprawiają prace jelit, obniżają ciśnienie krwi i wspomagają przekazywanie bodźców nerwowych. Są także źródłem pro- i prebiotyków.
Składniki: 700 g ogórków kiszonych, 1 szklanka zalewy z ogórków, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 korzeń pietruszki, 1 średni ziemniak, 1 marchewka, 1 mały seler, 1 l wody, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka pestek słonecznika, 1 pęczek koperku, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, szczypta pieprzu.
Sposób wykonania: Do garnka z wodą wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Obraną włoszczyznę, cebulę, czosnek i ziemniaki pokroić w plastry i wrzuć do wody. Gotować około 15 minut. Pokrojone w kostkę ogórki dodać do wywaru. Dodać sok z ogórków, pieprz, gotować jeszcze 10 minut. Całość zblendować na gładką masę. Po przełożeniu do miseczki dodać jogurt, pestki słonecznika i udekorować koperkiem.














