Babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem to nie tylko danie smaczne, ale i proste w wykonaniu. Poleca je Tomasz Soczomski z Gminy Miedziana Góra.
Składniki: 2 kg ziemniaków, 30 dag wędzonego boczku, 3 cebule, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka: soli, pieprzu, majeranku, 4 ząbki czosnku, 20 g smalcu do smarowania formy, 1 l zsiadłego mleka.
Sposób przygotowania: Ziemniaki i jedną cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Odlać nadmiar wody. Pozostałe cebule pokroić w kostkę i usmażyć na patelni razem z boczkiem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Starte ziemniaki, podsmażoną cebulę z boczkiem, czosnek, mąkę, jajka oraz przyprawy przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do posmarowanej formy i wstawić do piekarnika na 170 stopni C na około 1,5 godziny. Podać ze zsiadłym mlekiem.
Przepis podał: Tomasz Soczomski z Gminy Miedziana Góra.














