piątek, 28 listopada 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Pyszny placek miodowy na dobry humor

Marzena Smoręda
2025-11-28 11:08
2 min. czytania
A A
Pyszny placek miodowy na dobry humor

Fot. ŚODR

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Jak poprawić sobie humor w czasie długich jesiennych wieczorów i jak odpędzić chandrę? Rafał Zacharski, doświadczony pszczelarz z Pasieki „Dobra pszczoła” w Małyszynie Dolnym zachęca do wykorzystania miodu, bo słodki miód daje szczęście!

Składniki: Ciasto: 25 dag masła, 300 ml miodu wielokwiatowego, 4 jajka, 1 kg mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szklanka cukru pudru.

Czytaj również

Co zrobić z jabłek? Można je zamienić w… ser!

Co zrobić z jabłek? Można je zamienić w… ser!

2025-11-26
Babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem

Babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem

2025-11-25

Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka), 1 galaretka w proszku, 2 łyżki masła.

Masa śmietanowa: 1/2 l słodkiej śmietany, utarty słodki twarożek, cukier puder do smaku.

Masa kajmakowa: 15 dag cukru, 5 dag masła, 1/2 l śmietany kremówki (30% lub 36%).

Dodatki: powidła śliwkowe, migdały.

Sposób przygotowania: Masło posiekać z mąką, sodą i cukrem, dodać jajka i miód. Wyrobić ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować placek. Każdy z placków piec osobno w temperaturze 180 ℃ przez 30 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na maśle, dodać galaretkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać twarożek i delikatnie wymieszać.

Na dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką (im większa patelnia, tym szybciej kajmak będzie gęstniał) ustawioną na najmniejszy palnik i średni ogień wrzucić masło i cukier. Mieszać co parę minut, aby cukier się nie przypalił. Po ok. 15-20 minutach cukier powinien się całkowicie rozpuścić i skarmelizować. Do rozpuszczonego cukru wlać pół litra śmietany kremówki, intensywnie przy tym mieszając. Patelnię przestawić na największy palnik i ustawić największy ogień i odparować, cały czas mieszając. Śmietana szybko zacznie się gotować. Jeśli gotująca się śmietana zbliży się za bardzo do krawędzi naszej patelni, to na chwilę zmniejszyć ogień.

Gotować ok. 7-8 minut, ściągnąć patelnię z ognia, gdy całość jest jeszcze dość płynna. Po zdjęciu z palnika mieszać masę przez kolejne 7-8 minut. W tym czasie kajmak stanie się mniej płynny i nieco się przestudzi. Mieszanie jest ważne, aby kajmak się nie zwarzył (aby tłuszcz nie oddzielił się od masy) i miał odpowiednią strukturę i konsystencję. Gdy kajmak jest już gotowy, można polewać nim ciasta. Przekładać ciasto w kolejności: placek, masa jabłkowa, placek, masa śmietanowa, placek, powidła śliwkowe, placek, masa kajmakowa.

Przepis podał: Rafał Zacharski z Pasieki „Dobra pszczoła” w Małyszynie Dolnym.


FOLK RADIO
RADIO KIELCE - PODCASTY

Tagi: PRZEPISY

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Co zrobić z jabłek? Można je zamienić w… ser!

Co zrobić z jabłek? Można je zamienić w… ser!

2025-11-26
Babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem

Babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem

2025-11-25
Aksamitna ogórkowa

Aksamitna ogórkowa

2025-11-21
Groch z kapustą na talerzu - Radio Kielce

Groch z kapustą na talerzu

2025-11-21
Barszcz czerwony z ziemniakami

Barszcz czerwony z ziemniakami

2025-11-19
Barszcz z grzybami i fasolą

Barszcz z grzybami i fasolą

2025-11-07
Mięciutkie żeberka w słoju

Mięciutkie żeberka w słoju

2025-11-07
Pora na gęś, bo teraz jest najsmaczniejsza - Radio Kielce

Pora na gęś, bo teraz jest najsmaczniejsza

2025-11-05

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.