Koło Gospodyń Wiejskich „Katarzynianki” z gminy Bodzentyn poleca pierogi nadziewane farszem z boczniaków – zdrowych grzybów pełnych delikatnego smaku, aromatu oraz białka, błonnika i witamin z grupy B. To zdrowa alternatywa na wigilijną wieczerzę. Co ciekawe, o tej porze roku boczniaki można nie tylko kupić w sklepie, ale i znaleźć w lesie.
Składniki: Na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej, 1 żółtko, 250 ml ciepłej wody, 1 łyżka oleju, szczypta soli.
Na farsz: 1 kg boczniaków, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 4 średnie cebule, 1 główka czosnku, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, 0,5 szklanki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka pieprzu mielonego, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka soli
Na okrasę: 15 dag boczku wędzonego, 2 sztuki boczniaków średniej wielkości, 3 łyżki oleju, szczypta soli i pieprzu ziołowego.
Sposób przygotowania: Farsz: Boczniaki sparzyć wrzątkiem, odcedzić, pokroić w paski i udusić na oleju. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić osobno. Do uduszonej cebuli i czosnku dodać boczniaki i dusić jeszcze wszystko razem przez 5 min. Odstawić do ostudzenia. Ugotowane wcześniej i ostudzone ziemniaki wraz z boczniakami przecisnąć przez praskę. Wymieszać, doprawić pieprzem i solą, wlać roztrzepane jajko, dodać kaszę mannę i ponownie wymieszać. Odstawić na pół godzinny do lodówki.
Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, żółtko, olej i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto wałkować na placek, wyciąć kółka i nadziać farszem. Formować pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować.
Okrasa: Boczniaki pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju, boczek osobno usmażyć. Gdy stanie się chrupki dodać do podsmażonych boczniaków, doprawić solą i pieprzem. Okrasić ugotowane pierogi.














