środa, 10 grudnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Pierogi z boczniakami

Marzena Smoręda
2025-12-10 11:34
2 min. czytania
A A
Pierogi z boczniakami

Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Koło Gospodyń Wiejskich „Katarzynianki” z gminy Bodzentyn poleca pierogi nadziewane farszem z boczniaków – zdrowych grzybów pełnych delikatnego smaku, aromatu oraz białka, błonnika i witamin z grupy B. To zdrowa alternatywa na wigilijną wieczerzę. Co ciekawe, o tej porze roku boczniaki można nie tylko kupić w sklepie, ale i znaleźć w lesie. 

Składniki: Na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej, 1 żółtko, 250 ml ciepłej wody, 1 łyżka oleju, szczypta soli.

Czytaj również

Koktajl borówkowo-bananowy na śniadanie

Koktajl borówkowo-bananowy na śniadanie

2025-12-04
Chleb od Anieli

Chleb od Anieli

2025-11-28

Na farsz: 1 kg boczniaków, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 4 średnie cebule, 1 główka czosnku, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, 0,5 szklanki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka pieprzu mielonego, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka soli

Na okrasę: 15 dag boczku wędzonego, 2 sztuki boczniaków średniej wielkości, 3 łyżki oleju, szczypta soli i pieprzu ziołowego.

Sposób przygotowania: Farsz: Boczniaki sparzyć wrzątkiem, odcedzić, pokroić w paski i udusić na oleju. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić osobno. Do uduszonej cebuli i czosnku dodać boczniaki i dusić jeszcze wszystko razem przez 5 min. Odstawić do ostudzenia. Ugotowane wcześniej i ostudzone ziemniaki wraz z boczniakami przecisnąć przez praskę. Wymieszać, doprawić pieprzem i solą, wlać roztrzepane jajko, dodać kaszę mannę i ponownie wymieszać. Odstawić na pół godzinny do lodówki.

Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, żółtko, olej i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto wałkować na placek, wyciąć kółka i nadziać farszem. Formować pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować.

Okrasa: Boczniaki pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju, boczek osobno usmażyć. Gdy stanie się chrupki dodać do podsmażonych boczniaków, doprawić solą i pieprzem. Okrasić ugotowane pierogi.


RADIO KIELCE - news.google.com
RADIO KIELCE - PROGNOZA POGODY WEDŁUG MARKA STEFAŃCA

Tagi: PRZEPISY

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Koktajl borówkowo-bananowy na śniadanie

Koktajl borówkowo-bananowy na śniadanie

2025-12-04
Chleb od Anieli

Chleb od Anieli

2025-11-28
Pyszny placek miodowy na dobry humor

Pyszny placek miodowy na dobry humor

2025-11-28
Co zrobić z jabłek? Można je zamienić w… ser!

Co zrobić z jabłek? Można je zamienić w… ser!

2025-11-26
Babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem

Babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem

2025-11-25
Aksamitna ogórkowa

Aksamitna ogórkowa

2025-11-21
Groch z kapustą na talerzu - Radio Kielce

Groch z kapustą na talerzu

2025-11-21
Barszcz czerwony z ziemniakami

Barszcz czerwony z ziemniakami

2025-11-19

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.