środa, 17 grudnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Dlaczego soczewica? Jest smaczna i zdrowa

Marzena Smoręda
2025-12-17 10:07
2 min. czytania
A A
Dlaczego soczewica? Jest smaczna i zdrowa

Soczewica / źródło: pl.wikipedia.org

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Dlaczego warto częściej zapraszać soczewicę do kuchni? Bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa i jest sycącą alternatywą dla mięsa – wyjaśniają eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, polecając zdrowy styl odżywiania.

Soczewica zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy, poza tym żelazo, magnez, potas i cynk. Wspiera układ krążenia, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga w walce z anemią, poprawia trawienie, daje uczucie sytości i polecana diabetykom i kobietom w ciąży, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Na dodatek jest świetną, sycącą alternatywą dla mięsa.

Czytaj również

Łatwy sos BBQ z leśną nutą

Łatwy sos BBQ z leśną nutą

2025-12-16
Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

2025-12-16

Bezmięsne gołąbki z soczewicą są smaczną propozycją dla wszystkich, którzy ceniązdrowy styl odżywiania. Jak je przygotować?

Składniki: szklanka suchych nasion czerwonej soczewicy, szklanka nieugotowanego białego ryżu, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka przecieru pomidorowego, 1 łyżka mąki orkiszowej, 2 łyżki jogurtu greckiego, 10 średnich liści kapusty włoskiej lub białej, 3 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy do farszu: majeranek, słodka papryka,  3 liście laurowe.

Sposób przygotowania: Farsz: Soczewicę czerwoną opłukać pod bieżącą wodą, a następnie gotować do miękkości przez około 10 minut. Ryż ugotować al dente (ok. 10 minut). Cebulkę i czosnek obrać i posiekać na drobno. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulkę oraz czosnek. Do dużej miski dodać podsmażoną cebulkę, czosnek, ryż, soczewicę i wszystko dokładnie wymieszać z przyprawami.

Sos: W rondelku zagotować przecier pomidorowy i koncentrat. Do szklanki wlać 2-3 łyżki gorącego przecieru, dodać mąkę, jogurt i energicznie wymieszać. Zawartość szklanki dodać do sosu i mieszać aż zgęstnieje. Doprawić do smaku przyprawami.

Gołąbki: W dużym garnku zagotować wrzątek. Liście kapusty gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie wyjąć i nałożyć farsz na dolną część liści. Złożyć boki liści, a następnie zawijać jak na krokiety lub naleśniki. Do dużego garnka wlać bulion, dodać liście laurowe, ziela angielskie oraz gołąbki i gotować przez około 30 minut.

Gołąbki podawać z sosem lub z porcją ugotowanych ziemniaków.


RADIO KIELCE - news.google.com
RADIO KIELCE - PODCASTY

Tagi: PRZEPISY

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Łatwy sos BBQ z leśną nutą

Łatwy sos BBQ z leśną nutą

2025-12-16
Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

2025-12-16
Jakie ciasto na pierogi – zwykłe, postne, mleczne czy z masłem?

Jakie ciasto na pierogi – zwykłe, postne, mleczne czy z masłem?

2025-12-16
A może świąteczny szarak?

A może świąteczny szarak?

2025-12-16
Czas na rybę!

Czas na rybę!

2025-12-15
Kompot z suszu z miodem

Kompot z suszu z miodem

2025-12-12
Rosół z wiejskiej kury rodem ze Strawczyna

Rosół z wiejskiej kury rodem ze Strawczyna

2025-12-11
Pierogi z boczniakami

Pierogi z boczniakami

2025-12-10

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • RAMÓWKA
  • AUDYCJE RADIA KIELCE
  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • ABONAMENT RTV
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
  • REGULAMIN KONKURSÓW
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • WARUNKI KORZYSTANIA
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLKRADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.