Owoce ekologiczne i ekologiczne dżemy to specjalność Gospodarstwa Ekologicznego Sad Danków Dawida Piechoty. Zdrowe produkty są na topie. Jabłka, agrest, śliwki, czarna porzeczka to owoce, których w wersji produkowanej w sposób ekologiczny poszukuje na rynku coraz więcej osób.
– Wpisujemy się w produkcję ekologiczną już od ponad 15 lat. Staramy się, żeby te produkty były zdrowe i bezpieczne. Nie dodajemy do produktów żadnej chemii i klient coraz częściej szuka takich produktów. Uprawiamy owoce na powierzchni ponad 45 hektarów. Ten rok możemy uznać za udany, ponieważ pomimo różnych zawirowań drzewa obrodziły – mówi Dawid Piechota, właściciel Gospodarstwa Sad Danków i Gospodarstwa Ekologicznego.
Obecnie na polskim rynku owocem numer jeden są truskawki. Od wielu, wielu lat prym wiodą też jabłka, nasz owoc narodowy – mówi Dawid Piechota.
Przypomnijmy. Gospodarstwo Ekologiczne Sad Danków to rodzinna marka produkująca ekologiczne przetwory owocowe. W jej skład wchodzą gospodarstwo sadownicze oraz przetwórnia owoców. Sad działa już ponad 100 lat, a od 2011 roku może pochwalić się certyfikatem ekologicznym. Rok wcześniej powstała przetwórnia owoców produkująca certyfikowane, ekologiczne dżemy i konfitury z owoców z własnego gospodarstwa.
Gospodarstwo ekologicznie produkuje zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, w sposób zrównoważony, minimalizując wpływ na środowisko przez unikanie chemicznych pestycydów, nawozów sztucznych i GMO, stawiając na naturalne metody, różnorodność biologiczną, ochronę zasobów naturalnych i dobrostan zwierząt.














