Nie śledź, kapusta z grochem, karp czy inna ryba, ale to chleb jest najważniejszy na wigilijnym i świątecznym stole. Wśród świątecznych ciast króluje makowiec.
– Według mnie najważniejszy na stole wigilijnym jest chleb, jako dar Boży. Wśród słodkich wypieków prym wiedzie makowiec. Jeśli chodzi o chleb, najzdrowszy jest chleb żytni i żytni razowy na kwasie. Mają one najwięcej wartości prozdrowotnych. Zawierają witaminy, a kwas unieszkodliwia mykotoksyny, które zawierają wszystkie zboża. Kwas rozbija sole kwasu fitynowego, które blokują wchłanianie witamin. Dlatego uważam, że żytni chleb jest wprost fenomenem – mówi Halina Bożena Dobrowolska właścicielka Piekarni R. Dobrowolski w Kielcach.
Jak dodaje także chleb pszenno-żytni z tej piekarni jest robiony na bazie kwasu. – Jest tak samo wartościowy, ale delikatniejszy w smaku od żytniego.
Makowiec robiony jest na cieście drożdżowym i nie jest to taki produkt, jak w cukierniach. Wyroby półsłodkie w Piekarni R. Dobrowolski to wyroby piekarnicze.
– Różni się od artystycznych wyrobów cukierniczych, ale jest smaczny i zdrowy – podkreśla Halina Bożena Dobrowolska.
Taka strucla zawiera mak, bakalie, miód, a na wierzchu jest pomada i skórka cytrynowa.














