Owoce, dekoracje z roślin iglastych i kwiatów to naturalne ozdoby świątecznego drzewka. Wśród nich tradycją są jabłka, które dają choince magiczną moc.
Chociaż drzewko bożonarodzeniowe jest jedną z dość nowych tradycji wigilijnych w Polsce, bo na ziemiach polskich pojawiło się dopiero na przełomie XVIII i XIX wieku, szybko podbiło serca Polaków i stało się nieodzownym elementem świąt Bożego Narodzenia. Początkowo zwyczaj dekorowania choinki przyjął się wyłącznie w miastach, natomiast na wsi przez długi czas dominowała ludowa ozdoba zwana „podłaźniczką”, która była gałęzią sosny, świerka lub jodły, umieszczaną pod sufitem. Na niej również wieszano dekoracje, które później przeniesiono właśnie na choinkę.
– Sporą część tradycyjnie używanych dekoracji stanowią elementy pochodzenia ogrodniczego, takie jak owoce czy fragmenty roślin ozdobnych. Najważniejszym symbolem, obok samego drzewka, są jabłka. Według wierzeń kościelnych owoce te nawiązują do biblijnego drzewa w rajskim ogrodzie – drzewa poznania dobra i zła. Wieszane na choince mają wymiar duchowy, funkcjonując jako symbol pokusy. Być może dlatego przypisuje się im także właściwości erotyczne. Ponadto zapewniają zdrowie, siłę fizyczną, witalność i urodę. Były również swego rodzaju ofiarą dla zmarłych odwiedzających w noc wigilijną nasz dom. Najlepiej na świątecznych drzewkach sprawdzają się małe jabłuszka rajskie. Rajską jabłonią nazywamy różne gatunki ozdobnych jabłoni, rodzące niewielkie, bardzo dekoracyjne owoce. Warto posadzić jedną z nich w ogrodzie – do wyboru mamy jabłoń jagodową, jabłoń kwiecistą, jabłoń niską lub jabłoń purpurową – wyjaśnia Elżbieta Krempa ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.














