poniedziałek, 22 grudnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Jakie potrawy podać na wigilijny stół i jaką mają one symbolikę?

Marzena Smoręda
2025-12-22 11:09
5 min. czytania
A A
Jakie potrawy podać na wigilijny stół i jaką mają one symbolikę?

źródło: Canva

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Barszcz czerwony, kluski z makiem, kapusta, groch, ryby, fasola, grzyby, kasza, miód, orzechy, kompot suszu to niektóre z 12 potraw, które stawiamy stole w wieczór wigilijny. Skąd się wzięła ich liczba i jaką mają symbolikę?

– Posiłek podczas kolacji wigilijnej w interpretacji ludowej poboż­ności ustalono na 12, na pamiątkę 12 apostołów i 12 miesięcy w roku. W biednych chałupach chłopskich jednak nigdy tyle na stole nie stało. Było ich zaledwie 5 lub 7. Dania wigilijne musiały być z lasu, z pola, z łąki, sadu, z ogrodu i wody, bo jak mawiano: „Pan Bóg tak urzą­dził, że to jest wszystko dla człowieka” – wyjaśnia etnolog, dr Alicja Trukszyn.

Czytaj również

12.02.2024. Kielce. 20. kolejka PKO BP Ekstraklasy: Korona Kielce - ŁKS Łódź / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Andrés Vombergar nie jest w kręgu zainteresowań Korony Kielce

2025-12-22
Radio Kielce rozdało słuchaczom kilkadziesiąt żywych choinek

Radio Kielce rozdało słuchaczom kilkadziesiąt żywych choinek

2025-12-22

Jak informuje etnolog, uczestnicy wieczerzy zobowiązani byli spróbować wszystkich potraw Do najbar­dziej typowych pokarmów wigilijnych wokół Łyśca należały: barszcz z mąki żytniej lub owsia­nej z zakwasem z buraków, groch, fa­sola, grzyby, kartofle, różnego rodzaju kasze, pierogi grzybami, kluski z makiem, kapusta z grochem, śledzie, dawniej też jagły. Inne ryby były rzadkością, tylko bogatsi gospodarze mogli sobie na nie pozwolić, obowiązkowy był też kompot z suszu, na który składały się gruszki, jabłka i śliwki. Na wschodnich obszarach Lu­belszczyzny na koniec wieczerzy podawano też kutię, czyli potrawę przygotowaną z pszenicy tłuczonej w stępie, wymieszanej z miodem i utartym makiem. Podczas wieczerzy odkładano po łyżeczce z każdej potrawy do osobnej miski i tego samego wieczo­ra lub na drugi dzień rano, z kolorowym opłatkiem i chlebem zanoszono je kro­wom. Jeszcze w latach 50. XX wieku, w wielu miejscowościach kraszano pierogi i kapustę olejem z nasion konopi, jest to relikt obrzędowości pogańskiej związany z kultem zmarłych. Ziemniaki u jednych były obowiązkowe, a inni w obawie przed wrzodami i czyrakami nie jedli ich wcale.

Każdy region ma swoje świąteczne tradycje i charakterystyczne potrawy. Wszystko zależy od tradycji, które wciąż są kultywowane w wielu rodzinach.

– Każdy z nas wie, jakie potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole, jednak dzisiaj wiedza, dlaczego jemy potrawy właśnie takie, a nie inne już prawie zanikła. Wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę z pięknego zwyczaju dzielenia się opłatkiem przed wigilijną wieczerzą – gdzie opłatek jest łącznikiem między ziemią a zaświatami – mówi Alicja Trukszyn.

Każda z potraw, a konkretnie jej składnik, niesie ze sobą inną symbolikę.

Jarskie potrawy sporządzano ze zbóż, warzyw, ryb, czyli tego, co można było znaleźć w lesie, w polu, sadzie, ogrodzie i wodzie.

Tradycyjna zupa wigilijna to barszcz czerwony. Jest on niewątpliwie chlubą staropolskiej kuchni. Najstarszy zachowany na niego przepis pochodzi z początku XVI w. Jego obecność na wigilijnym stole miała zapewniać długowieczność oraz doskonałe zdrowie.

Mak miał przynosić bogactwo, płodność, urodzaj i zapewnić w następnym roku dobrobyt domownikom. Nie mogło go zabraknąć, bo to zwiastowało przyjście na dom nieszczęścia. Mak uznawano za środek do wędrowania między światami, symbol zarówno życia, jak i śmierci. Wierzono, że zmarli opiekują się ziarnem zsyłanym na ziemię, które zwiastuje urodzaj. Dla chrześcijan z kolei, to symbol wiary i płodności.

Pszenica oznaczała bogactwo i pieniądze.

Kluski z makiem, kutia, czyli potrawa z pszenicy, maku, miodu i suszonych śliwek, to jedno z najpopularniejszych wigilijnych potraw zarówno kiedyś, jak i dziś.

Kapusta miała chronić od złego i zapewnić zdrowie, witalność i siłę na wiosnę.

Groch i fasola w wigilijnych potrawach, to zwiastuny płodności, miłości, dostatku i urodzaju oraz pieniędzy. Przesądy podają, że kto zje w Wigilię groch, przez cały kolejny rok nie będzie narzekać na niedostatek. Chronił pola od gradu. Składano go także w czasie wigilii w ofierze wilkom, by omijały zagrody.

Kasza wróżyła bogactwo i dostatek, zapewniała pieniądze w przyszłym roku.

Mąka, a szczególnie chleb upieczony w piecu, z własnej maki, to symbol Ciała Chrystusa i wiara, że spożywanie go w wigilię daje siłę i sytość oraz urodzaj zboża w następnym roku.

Zupy grzybowa jako druga potrawa zamiast barszczu czerwonego.

Leśne grzyby na zupę oraz dodawane do pierogów i kapusty posiadały magiczną moc i zjedzone podczas wigilii miały zapewnić szczęście i dostatek domownikom. Tradycja ludowa mówiła, że wszystko co z lasu pochodziło „nie z tego świata”. Stara głosi legenda, że grzyby to placki św. Piotra, które porzucił w lesie, gdy próbował przed swoim Panem ukryć, że je zjada, a które na pamiątkę wybaczenia mu przez Jezusa rosną na pożytek zwykłych ludzi.

Miód i orzechy jako podstawowe składniki klusków z makiem, miodem i orzechami – wigilijnej kutii. Miód uchodził za pokarm istot pozaziemskich, boskich. Zjedzony podczas Wigilii chronił przed złem, zapewniał radość i dostatek. Orzechy jako symbol tajemnicy, płodności i pieniędzy: orzechy włoskie symbolizują mądrość, laskowe – płodność, zdrowie i cierpliwość.

Kompot z suszu, jako najważniejszy napój wigilijny, to kolejna ważna pozycja na wigilijnej liście. Kompot przygotowywany był na bazie dostępnych suszonych owoców z własnego sadu lub ogrodu.

Napój ten dawał nadzieje na pokój, miłość i zdrowie. Ludowe przesądy głoszą, że:

–  jabłka dają miłość, zdrowie, pokój, zgodę, nieśmiertelność, wieczną młodość i odkupienie;

–  śliwki szczęście i pomyślność, odpędzają złe moce i zapewniają długowieczność;

–  gruszki – długie życie i szczęście, „przyciągają” pieniądze.

Ryby, jako że wigilia jest kolacją postną, zamiast mięsa spożywano ryby. W ludowej symbolice ryba jest symbolem płodności i nowego życia. W wierze chrześcijańskiej, to znak Jezusa Chrystusa. Konkretnie odradzania się i chrztu. Jej obecność na stole wigilijnym miała zapewniać harmonię i spokój oraz zapewnić sytość w nowym roku.

– Dawniej, w rodzinach magnackich, w wieczór wigilijny jadano drogie ryby, takie jak szczupaki, węgorze, jesiotry, pstrągi, łososie, sandacze, karpie i przyrządzane je na wiele sposobów np. w galarecie, smażone, gotowane, pieczone. Bywało, że dań rybnych było aż tyle, iż tradycyjna liczba 12 potraw okazywała się niewystarczająca. Ale i na to była rada, ponieważ wszystkie te potrawy uważane były za jedno danie. Na stołach chłopskich mogły się pojawić samodzielnie złowione płocie, leszcze, liny, jeżeli w pobliżu znajdowała się rzeka. Najczęściej był to śledź, który dla mieszkańców wsi był symbolem postu i wyczekiwania. Obecnie rybą, która króluje na polskich stołach wigilijnych jest karp, przyrządzany na wiele sposobów. Symbolizuje on długowieczność, bo jak prawie osiemdziesięcioletnia tradycja głosi: ten, kto zje karpia w Wigilię, będzie cieszył się długim życiem. Wigilijny karp pojawił się na ziemiach polskich, prawdopodobnie za sprawą czeskich cystersów, około XII wieku, ale dopiero rok 1947 i hasło: „Karp na każdym wigilijnym polskim stole”, spowodowało jego obowiązkową obecność na wigilijnym stole. Wierzymy, że zasuszone rybie łuski były noszone w portfelu zapewnią nam dostatek pieniędzy przez cały rok – wyjaśnia dr Alicja Trukszyn.

Według ludowych zwyczajów podczas wieczerzy wigilijnej należy skosztować każdej potrawy, by w kolejnym roku niczego nam nie zabrakło.


RADIO KIELCE - news.google.com
RADIO KIELCE - PODCASTY

CZYTAJ RÓWNIEŻ

12.02.2024. Kielce. 20. kolejka PKO BP Ekstraklasy: Korona Kielce - ŁKS Łódź / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Andrés Vombergar nie jest w kręgu zainteresowań Korony Kielce

2025-12-22
Radio Kielce rozdało słuchaczom kilkadziesiąt żywych choinek
ZDJĘCIA

Radio Kielce rozdało słuchaczom kilkadziesiąt żywych choinek

2025-12-22
Jak będą jeździć autobusy w Kielcach w okresie świąteczno-noworocznym?

Jak będą jeździć autobusy w Kielcach w okresie świąteczno-noworocznym?

2025-12-22
06.12.2020 Kielce. Iluminacja świąteczna / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Iluminacje świąteczne mają różny wpływ na środowisko

2025-12-22
Czas zajrzeć do spiżarni po przetwory na zimę

Czas zajrzeć do spiżarni po przetwory na zimę

2025-12-22
Kupujemy choinkę

Świąteczne jabłka na choince

2025-12-22
22.12.2025. Radio Kielce. "Święta z Radiem Kielce - Najpiękniejsza ozdoba choinkowa" / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Kielce. „Święta z Radiem Kielce – Najpiękniejsza ozdoba choinkowa”

2025-12-22
RADIO KIELCE - POLECAMY

PUNKTY WIDZENIA. Poniedziałek, godz. 16:30. Brak budżetu dla Kielc na 2026 rok – wyraz troski o miasto czy polityczne rozgrywki?

2025-12-22

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • RAMÓWKA
  • AUDYCJE RADIA KIELCE
  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • ABONAMENT RTV
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
  • REGULAMIN KONKURSÓW
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • WARUNKI KORZYSTANIA
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • REGION
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLKRADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.